- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šreder: Moje prijateljstvo sa Putinom moglo bi da pomogne da se okonča sukob u Ukrajini

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaBivši nemački kancelar Gerhard Šreder
Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder  - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2024
Pratite nas
Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder smatra da bi njegovo prijateljstvo sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom moglo da igra ulogu u pregovaračkom procesu o sukobu u Ukrajini.
„Dobro smo sarađivali dugi niz godina. Možda to može da pomogne u pronalaženju pregovaračkog rešenja“, rekao je političar u intervjuu za DPA.
Šreder je naglasio da rešenje za sukob u Ukrajini vidi samo za pregovaračkim stolom i nije isključio da bi njegovo lično prijateljstvo sa predsednikom Putinom moglo da odigra pozitivnu ulogu u tome.
Portparol ruskog lidera Dmitrij Peskov, komentarišući izjavu bivšeg nemačkog kancelara, istakao je da su dobri odnosi između zvaničnika pomagali u rešavanju složenih pitanja, ali da Rusija sada ne vidi takvu političku volju među aktuelnim evropskim političarima.
„Dobri konstruktivni lični odnosi uvek mogu pomoći u rešavanju međudržavnih pitanja. I to su više puta dokazivali bivši kancelar (Gerhard) Šreder i predsednik Rusije (Vladimir) Putin. U vreme kada je Šreder bio na čelu svoje zemlje, to je pomagalo da se reše najteža pitanja i osigura napredak u razvoju bilateralnih odnosa. Nažalost, sada ne vidimo takvu političku volju među aktuelnim političarima i ne čujemo takve reči od njih“, zaključio je Peskov.
Prošle godine, Šreder je za Berliner cajtung rekao da mu se ukrajinska strana obratila 2022, pitajući se da li može da posreduje u pregovorima sa ruskom stranom. Prema njegovim rečima, Kijev je bio spreman da sklopi mirovni sporazum sa Rusijom, ali su SAD to zabranile.
Predsednik Francuske Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2024
RUSIJA
Kremlj: Najradikalniji pristalica eskalacije u Ukrajini je Makron
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala