- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija pokrenula masovnu proizvodnju moćnih avionskih bombi od tri tone

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar odbrane Rusije Sergej Šojgu
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu  - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2024
Pratite nas
U Rusiji je pokrenuta masovna proizvodnja visoko eksplozivnih avionskih bombi od tri tone FAB-3000, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu posetio je preduzeće vojno-industrijskog kompleksa u Nižegorodskoj oblasti i proverio kako teče realizacija državne odbrambene narudžbine.
„Šojgu je obavešten da je preduzeće višestruko povećalo proizvodnju avionskih bombi FAB-500, udvostručena je proizvodnja bombi FAB-1500, a od februara ove godine organizovana je masovna proizvodnja bombi FAB-3000“, navodi se u saopštenju.
Pored toga, proširen je i asortiman proizvedene artiljerijske municije. Ističe se da je od prošle godine proizvodnja savremene artiljerijske i avionske municije u pomenutom preduzeću porasla pet puta.
„Takvi rezultati su postignuti zahvaljujući aktiviranju proizvodnih kapaciteta u preduzeću, tehničkom opremanju i modernizaciji linija za proizvodnju municije savremenom visoko tehnološkom opremom“, pojašnjava ruski vojni resor.
Iz preduzeća dodaju da većina odeljenja fabrike radi 24 sata dnevno u tri smene, te da je od 2022. godine zaposleno preko 1.100 novih ljudi.
FAB-3000 su visoko eksplozivne avionske bombe. Bomba je teška preko tri trone, a njena dužina je više od tri metra. Težina eksplozivne supstance iznosi 1.200 kilograma. Nakon eksplozije FAB-3000 na zemlji nastaje krater prečnika više od 30 metara, dubine 15 metara. To su trenutno najmoćnije avionske bombe koje se masovno proizvode.
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Krstarica Moskva, ruska Crnomorska flota - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2024
RUSIJA
Rusija jača zapadni pravac: Osnovana Dnjeparska flotila, nove divizije i brigade
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala