- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusi će prvi u svetu izvesti skok padobranom iz stratosfere na Severni pol

© Sputnik / Valery Melnikov / Uđi u bazu fotografijaBorci specijalne jedinice MUP-a Čečenije tokom vežbe u blizini Severnog pola
Borci specijalne jedinice MUP-a Čečenije tokom vežbe u blizini Severnog pola - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2024
Pratite nas
Tročlani ruski tim prvi je u svetu koji će između 2. i 5. aprila izvesti stratosferski padobranski skok do tačke na Severnom polu, u blizini polarne stanice Barneo, nakon čega će uslediti istraživački rad u toj oblasti, izjavio je ruski kosmonaut Mihail Kornijenko.
„Polazimo za Murmansk 30. marta, a od 2. do 5. aprila mislim da ćemo, u zavisnosti od vremenskih uslova, uspeti da izvedemo skok“, rekao je Kornijenko na brifingu za novinare.
U ekspediciji će biti Kornijenko, pilot Aleksandar Linik i inženjer svemira i stratosfere Denis Efremov. Avion sa padobrancima će poleteti iz Murmanska, a oni će skočiti za oko tri sata.
Skok će biti izveden sa visine od 10 kilometara (6,2 milje) na minus 60 stepeni Celzijusa (-76 Farenhajta), što bi se, uz brzinu aviona, činilo kao minus 70 stepeni Celzijusa, rekao je kosmonaut.
Da bi skok izvršili bezbedno, padobranci će koristiti specijalnu opremu, uključujući odela sa grejanjem, i pokrivati sve izložene delove tela posebnim zakrpama kako bi sprečili opekotine, dodao je on.
Nakon sletanja, ekspedicija će se baviti istraživačkim radom. Testiraće hitne svetionike sistema traganja i spasavanja COSPAS-SARSAT na ekstremno niskim temperaturama od oko -30 stepeni Celzijusa. Zadaci ekspedicije uključuju i postavljanje prvog servera na Severnom polu i uspostavljanje satelitske komunikacije preko malih satelita lansiranih pre šest meseci.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala