- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Retrospektivna izložba Vladana Radovanovića u Muzeju savremene umetnosti

© Foto : Sputnjiku ustupio Muzej savremene umetnostiArms, Vladan Radovanović, 1992.
Arms, Vladan Radovanović, 1992. - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2024
Pratite nas
Retrospektivna izložba „Ispred vremena i izvan“ Vladana Radovanovića, nedavno preminulog višemedijskog umetnika i jednog od najznačajnijeg domaćih savremenih kompozitora, biće otvorena 28. marta u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.
Ova izložba predstavlja pregled njegovog dugogodišnjeg stvaralaštva u mnogobrojnim oblastima umetnosti i novog čitanja njegovog značaja u kontekstu avangardnih tendencija i praksi srpske umetnosti druge polovine prošlog i prvih decenija 21. veka.
Autor koncepcije i kustos izložbe je Saša Janjić, a kustos iz Muzeja savremene umetnosti je Una Popović, rukovodilac Zbirke fotografije, filma, videa i digitalnih medija MSU.
Radovanović (1932-2023) je bio jedan od prvih posleratnih avangardnih umetnika u našoj zemlji, koji je još sredinom pedesetih godina veka uveo inovativne i radikalne koncepte u našu umetničku sredinu, koja je tek usvojila modernistički jezik umetnosti kao novi kanon, i time ne samo delovao u kontrastu sa opštim tendencijama, već i anticipirao mnoge potonje neoavangardne prakse poput performansa, akcija i konceptualne umetnosti.
© Foto : Sputnjiku ustupio Muzej savremene umetnosti/Marija ĆalićVladan Radovanović
Vladan Radovanović - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2024
Vladan Radovanović
Kompozitor, pisac, višemedijski umetnik, teoretičar umetnosti i pedagog, Radovanovićje uspeo da izgradi jedinstveni sistem umetnosti koji uključuje sintezu različitih medija, filozofskih interesovanja i pionirski krene u izvođenje prvih performansa i akcija, radiofonskih ostvarenja, stvaranje prvih konceptualnih radova, kompjuterskih grafika, video radova, ali i zapisivanja snova kao najraniji oblik višemedijske sinteze.
Za karijeru koja je trajala skoro sedam decenija, bio je nagrađen mnogim internacionalnim i domaćim priznanjima i nagradama za svoj muzički, literarni i vizuelni opus.
Počasni doktor nauka na Univerzitetima u Ohaju i Univerzitetu umetnosti u Beogradu, Radovanović će u široj javnosti, ali i u stručnim krugovima ostati upamćen kao tvorac originalnih koncepata poput „vokovizuela“, „taktilizma“ i „projektizma“ kao posebnog oblika mentalne umetnosti.
Velika retrospektivna izložbu u MSUB će svim zainteresovanim posetiocima ponuditi uvid u intrigantno i vanvremensko delo jednog od naših najoriginalnijih i najznačajnijih stvaralaca.
Izložba će za posetioce biti otvorena do 10. septembra.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala