- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Organizacija Sporazuma o zabrani nuklearnih testiranja: Moratorijum na testiranja se mora poštovati

© Sputnik Screenshot„Pečurka“ posle detonacije „Car bombe“ 1961. godine
„Pečurka“ posle detonacije „Car bombe“ 1961. godine - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2024
Pratite nas
Organizacija Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja (CTBT) očekuje od svih učesnika Sporazuma da poštuju moratorijum na takva ispitivanja, izjavio je Sputnjiku izvršni sekretar Organizacije Robert Flojd komentarišući stalnu spremnost SAD da sprovodi nuklearna testiranja.
Prvi zamenik rukovodioca Nacionalne agencije za nuklearnu bezbednost SAD Frenk Rouz je u martu na institutu Brukings u Vašingtonu izjavio da su, prema američkom zakonu, SAD „u obavezi da budu spremne za sprovođenje nuklearnih testiranja u slučaju da predsednik da takvu instrukciju“. Međutim, rekao je da agencija veruje da SAD ne treba da se vraćaju testiranjima.
„Očekujemo da će sve države potpisnici Sporazuma poštovati moratorijum na nuklearna ispitivanja“, istakao je Flojd.
Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin u intrevjuu novinaru Dmitriju Kiseljovu izjavio da u slučaju da SAD sprovedu nuklearna testiranja, onda Rusija može to isto da učini.
Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja potpisan je 1996. godine, a Rusija ga je ratifikovala 2000. godine. Međutim, neke zemlje poput Amerike i Kine, još uvek nisu to uradile. Istovremeno, države koje poseduju nuklearno oružje dobrovoljno su se obavezale da neće sprovoditi takva testiranja. Predsednik Rusije je 2. novembra 2023. godine potpisao zakon kojim je Rusija opozvala ratifikaciju Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja.
Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov je u martu 2023. godine naveo da situacija oko Sporazuma izaziva sve veću zabrinutost zbog akcija Sjedinjenih Američkih Država koje su ga potpisale, ali ga prvobitno nisu ratifikovale.
Pogledajte i:
Testiranje nuklearnog oružja u Enevetaku 1952. godine - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2023
RUSIJA
Rusija: Nećemo prvi izvršiti nuklerna testiranja, odgovornost snose SAD
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala