- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Od 1. maja cena gasa u Srbiji računaće se prema novoj metodologiji

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaKompresorska stanica gasovoda
Kompresorska stanica gasovoda - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2024
Pratite nas
Gas za privredu u Srbiji će pojeftiniti od 1. maja usled promene metodologija obračuna cene tog energenta, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On je kao jedan od najvažnijih rezultata upravo završene posete Srbiji misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) istakao postignutu saglasnost o promeni metodologije obračuna cene gasa za privredu.
„To će doneti snižavanje troškova za ovaj energent, a što će dalje pogurati otvaranje dodatnih radnih mesta”, rekao je Mali za TV Pink.
Iako bi privreda i te kako volela da zna kolika će ta nova, niža cena gasa da bude jer im je to ogromna stavka u ceni ukupnih troškova, nezgodno je licitirati time kolika će ona biti, budući da je određena za svakog kupca pojedinačno u posebnim komercijalnim ugovorima. Tako da je različita za svakog kupca s obzirom na to da deo cena jeste i trošak pristupa transportnom i distributivnom sistemu, kao i marža.
Inače, cena gasa koja je bila do sada važila je na osnovu Uredbe o privremenoj meri ograničenja cena, uvedenoj kao zaštitni faktor privrede u momentu energetske krize kada je cena gasa išla i do 1.000 dolara za 1.000 kubika.
S obzirom na to da je cena gasa na međunarodnom tržištu pala, ne postoje više razlozi za postojanje uredbe ovakvog tipa, piše „Politika”. Zato se prelazi na metodologiju obračuna prodajne cene gasa prema opštim uslovima prodaje „Srbijagasa”.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala