- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Na Zapadu pišu scenarije o dekolonizaciji Rusije - mogu samo da sanjaju

© Sputnik / Alexey Maishev / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2024
Pratite nas
Zapad piše mnogo scenarija za „dekolonizaciju“ Rusije, o tome mogu samo da sanjaju, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za „Izvestija“.
"Tamo (na Zapadu) postoji mnogo scenarija za dekolonizaciju Rusije. Mogu samo da sanjaju", rekao je ministar.
Lavrov je naglasio da su rezultati predsedničkih izbora i izlaznost na njima pokazali da „Rusi uopšte nisu postali apolitični, već naprotiv, žele da brane svoj identitet, kulturu, istoriju, civilizaciju i da je ta odlučnost primećena u svetu. Ne samo da se primećuje, već se doživljava sa sve većim poštovanjem“.

"Čini mi se da su se fantazije o izolaciji Rusije već raspršile kada smo održali Igre budućnosti, Svetski omladinski festival. O kakvoj izolaciji može biti reči", dodao je šef ruske diplomatije.

Istovremeno, Lavrov je skrenuo pažnju na materijal Politika, „koji se ticao analize spoljne politike SAD i međunarodnih operacija koje one vode“.
„Na osnovu onoga šta će se desiti sa Ukrajinom i kako će se događaji razvijati u uslovima kada se pitanje finansiranja Ukrajine koči u američkom Kongresu, Evropa će ostati sama sa zadatkom da nanese „strateški poraz” Moskvi. Politiko je pisao da, u svim prošlim sukobima u kojima su bile umešane Sjedinjene Države, njihovo učešće bi se završilo kada američki biznis iscedi sve što mu je bilo potrebno iz regiona“, istakao je ministar.
Lavrov je pojasnio da je „to rečeno u vezi sa razgovorima o budućnosti ukrajinske ekonomije i problemu hrane“.
"Svi znaju da su tri najveće američke kompanije kupile lavovski deo plodne zemlje Ukrajine", naglasio je on.
"Sada se vodi prilično žestok okršaj unutar EU. Kada neke zemlje koje proizvode hranu traže zabranu uvoza ukrajinskog žita u Evropsku uniju, treba se setiti da je u pitanju američko žito. Kako zabraniti vlasniku da prodaje robu koja treba da mu donese određeni profit?", zaključio je Lavrov.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala