Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kfor negira navode Prištine: Nije bilo zajedničkih aktivnosti s tzv. kosovskim bezbednosnimm snagama

© Sputnik / Teodor AnastasijevićZvečan
Zvečan - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2024
Pratite nas
Nije bilo zajedničkih aktivnosti Kfora i tzv. kosovskih bezbednosnih snaga, navodi Kfor komentarišući izjavu zamenika ministra odbrane privremenih prištinskih institucija Šemsi Silje koji je naveo da su „pripadnici KBS-a bili uključeni u razne aktivnosti na severu Kosova“.
Pored Silje, oglasio se i ministar odbrane privremenih prištinskih institucija Ejup Maćedonci koji je rekao da su „KBS 24. septembra prošle godine (Banjska) bile spremne da reaguju da su to od njih zatražili pretpostavljeni“.
U pisanom odgovoru Kfora redakciji Kosovo onlajna na pitanje da pored izjave Silje pruže i komentar na navode Maćedoncija, navedeno je sledeće:
„Videli smo nedavnu izjavu da su Kosovske bezbednosne snage povećale stepen spremnosti nakon napada na Kosovsku policiju u Banjskoj 24. septembra 2023. godine. Svako raspoređivanje Kosovskih bezbednosnih snaga na severu Kosova zahteva saglasnost komandanta Kfora. Pozdravljamo kontinuirano poštovanje ovih obaveza od strane institucija na Kosovu. Očekujemo blagovremene konsultacije o bilo kojoj akciji Kosovskih bezbednosnih snaga ili kosovske policije koja bi mogla da utiče na regionalnu bezbednost“.
Iz Kfora dalje ističu da su nakon prošlogodišnjih događaja u Zvečanu i Banjskoj povećali svoje prisustvo na Kosovu i Metohiji.
„Kao rezultat nasilnog napada na Banjsku u septembru i na Zvečan u maju prošle godine, Kfor je pojačao svoje prisustvo na Kosovu, uključujući i dodatne trupe i patrole - 1.000 dodatnih raspoređenih vojnika je najveće pojačanje naše misije u poslednjoj deceniji. Sve ovo pokazuje da je posvećenost NATO-a ovoj misiji opipljiva i nepokolebljiva. Kfor će učiniti sve što je neophodno da obezbedi bezbedno i sigurno okruženje za sve ljude koji žive na Kosovu i slobodu kretanja – na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999 – u svakom trenutku i nepristrasno. Kfor je treći bezbednosni odgovor, posle Kosovske policije i Misije vladavine prava EU (Euleks), kao prvi i drugi bezbednosni odgovorni, sa kojima blisko koordiniramo naše aktivnosti“, ističe se u odgovoru.
Dalje se navodi da u međuvremenu, komandant Kfora ostaje u bliskom kontaktu sa svim svojim glavnim kolegama, uključujući predstavnike bezbednosnih organizacija na tzv. Kosovu, načelnika Generalštaba Vojske Srbije, Euleksa, UN, OEBS-a i diplomatskog kora.
„Nije bilo zajedničkih aktivnosti Kfora i Kosovskih bezbednosnih snaga. Nato savetodavni i tim za vezu – koji je zaseban entitet od Kfora – nastavlja svoju podršku daljem razvoju bezbednosnih organizacija na Kosovu, kroz aktivnosti izgradnje kapaciteta, edukacije i koordinacije obuke, u skladu sa prvobitnim civilnim vanrednim stanjem Kosovskih bezbednosnih snaga mandata“, stoji na kraju pisanog odgovora Kfora.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala