Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Bivši diplomata SAD svedoči u Hagu: Glavni štab OVK odlučivao o oslobađanju otetih Srba i Albanaca

© AP Photo / Peter DejongSpecijalni sud u Hagu za zločine OVK
Specijalni sud u Hagu za zločine OVK - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2024
Pratite nas
Bivši američki diplomata Šon Berns potvrdio je danas u Hagu, na suđenju četvorici lidera OVK, da je Glavni štab ove terorističke organizacije tokom 1998. i 1999, odlučivao o oslobađanju otetih Srba i Albanaca.
Po optužnici, članovi tog štaba Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići odgovorni su za ratne zločine nad kidnapovanima u desetinama pritvora OVK na Kosovu i Metohiji i u Albaniji.
Berns, tadašnji šef posmatračke misije SAD u južnoj srpskoj pokrajini, izjavio je da je u sedam slučajeva, od septembra 1998. do marta 1999. godine, ta misija uspela da preko članova GŠ OVK, najčešće Krasnićija, Sokolja Bašote i Rama Buje, isposluje oslobađanje otetih.
Širom Kosova, OVK je tada, prema rečima svedoka, zarobila devet srpskih vojnika, Tanjugove novinare Nebojšu Radoševića i Vladimira Dobričića, policijskog inspektora Gorana Zbiljića, petoro starih Srba i drvoseče, braću Saveljić.
Među otetima je bilo i 13 poslanika samoproglašene skupštine Kosova, pristalica Ibrahima Rugove, kao i dvojica članova Rugovinog Demokratskog saveza Kosova koje je OVK proglasila za kolaborante.
Kao dokaz da je vrh OVK imao moć da naredi njihovo oslobađanje, sudija Ginel Metro predočio je svedoku saopštenje GŠ OVK, s kraja novembra 1998. godine, da amnestira Tanjugove novinare i dvojicu Rugovinih pristalica, koje je optuživao za špijunažu.
„Dakle, GŠ OVK je doneo odluku da oni budu oslobođeni“, sugerisao je sudija Metro.
„Tako piše“, potvrdio je Berns, uz napomenu da dokument do sada nije video.
Svedok je kao tačno prihvatio i da je GŠ OVK naredio oslobađanje inspektora Zbiljića, pošto mu je sudija Metro ukazao da to proističe iz izjave tadašnjeg političkog predstavnika OVK Adema Demaćija.
Berns je naglasio da je oslobađanje otetih bilo rezultat pritiska misija SAD i OEBS.
Saopštenja GŠ OVK o tome bila su, po svedoku, politički dokumenti u cilju prikazivanja tog štaba u što boljem svetlu kod međunarodnih izaslanika.
Ispitivanje Bernsa, koje traje već četiri dana, trebalo bi da bude okončano danas, preneo je „Kosovo onlajn“.
Suđenje Tačiju i saoptuženima biće nastavljeno u utorak, 2. aprila.
Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).
Navedene zločine, pripadnici OVK pod komandom optuženih počinili su, po optužnici, u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i Metohiji i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.
Šest tačaka optužnice tereti Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija za zločine protiv čovečnosti, a četiri tačke za ratne zločine.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala