- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski narodni sabor: Nakon specijalne operacije, cela Ukrajina treba da uđe u zonu uticaja Rusije

© Sputnik / Yuri Voytkevich / Uđi u bazu fotografijaRuska vojska u Zaporoškoj oblasti
Ruska vojska u Zaporoškoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2024
Pratite nas
Nakon završetka specijalne vojne operacije, čitava teritorija savremene Ukrajine treba da uđe u zonu isključivog uticaja Rusije, navodi se u dokumentu koji je objavljen nakon kongresa Svetskog ruskog narodnog saveta kojim je predsedavao patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.
„Treba da bude potpuno isključena mogućnost postojanja na toj teritoriji rusofobičnog političkog režima, neprijateljskog prema Rusiji i njenom narodu, kao i političkog režima koji se kontroliše iz spoljnog centra, neprijateljskog prema Rusiji“, navodi se u dokumentu.
Takođe se ističe da Rusija treba da se vrati doktrini, koja postoji više od tri veka, o trojstvu ruskog naroda, prema kojoj ruski narod čine Velikorusi, Malorusi i Belorusi koji su ogranci jednog naroda, a pojam „rusi” obuhvata sve istočne Slovene – potomke istorijske ruske zemlje.
„Pored priznanja i razvoja u domaćoj nauci, doktrina o trojstvu treba da bude utvrđena u zakonu i da postane neotuđiv deo ruskog pravnog sistema. Trojstvo treba da bude uključeno na normativni spisak ruskih duhovnih i moralnih vrednosti i da dobije odgovarajuću pravnu zaštitu“, navodi se u završnom dokumentu.
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril rekao je na kongresu da je na osnovu njegovih materijala sačinjen dokument pod nazivom „Preporuke 25. Svetskog ruskog narodnog sabora“. Ti predlozi će uskoro biti objavljeni i dostupni svima, kazao je patrijarh.
Podsetimo, Svetski ruski narodni sabor je stvoren pod pokroviteljstvom Ruske pravoslavne crkve i već četvrt veka igra značajnu ulogu u životu Rusije i ruskog sveta i, kako je rekao ruski lider Vladimir Putin, aktivno doprinosi rešavanju društvenih, obrazovnih, humanitarnih problema, očuvanju međunacionalne i međureligijske harmonije, edukaciji mladih zasnovanoj na vrednostima patriotizma i duga i odgovornosti čoveka prema društvu.
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Suton u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2024
RUSIJA
Ruski patrijarh: Na Zapadu zavladala nova religija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala