- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Ruski milijarder kupio čuvenu hrvatsku fabriku čokolade

Čokolada - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2024
Pratite nas
Posle dugogodišnjih poslovnih problema, čuvena hrvatska fabrika čokolade „Zvečevo“ iz Slavonske Požege dobilo je novog vlasnika, ruskog milijardera Denisa Štengelova.
Na Zagrebačkoj berzi je saopšteno da je ova konditorska kompanija, koja je svetski pionir u proizvodnji čokolade s pirinčem, dobila novog vlasnika - kompaniju „Fleksvej Adriatik“ (Flexway Adriatic).
Većinski vlasnik „Zvečeva“ Zdravko Alvir prodao je više od 75 odsto akcija kompanije „Fleksvej Adriatiku“ čije je sedište u slobodnoj zoni Dubaija.
„Fleksvej Adriatik“, kako je objavljeno na stranicama Zagrebačke berze, dužna je da objavi javnu ponudu za preuzimanje preostalog udela u Zvečevu, preneli su hrvatski mediji.
Drugi najveći akcionar „Zvečeva“ je Nenad Bakić sa udelom od 2,25 odsto.
Vlasnik „Fleksvej Adriatika“ Denis Štengelov ima većinski udeo u jednoj od vodećih ruskih prehrambenih kompanija KDV.
KDV se bavi i proizvodnjom konditorskih proizvoda i slatkiša, vlasnik je maloprodajnog lanca „Jarče“ (Yarche), koji ima maloprodajnu mrežu sa više od hiljadu supermarketa u Rusiji.
Štengelov je, prema dostupnim podacima, ruski državljanin koji godinama živi u Australiji, a na listi je sankcionisanih zbog Ukrajine. Sa bogatstvom od 1,3 milijarde dolara 94. je najbogatiji Rus prema „Forbsu“, a 2133. na globalnoj listi.
„Zvečevo“ je 2022. godine imalo oko 150 zaposlenih, a ostvarilo je prihod u iznosu od 10,6 miliona evra i gubitak nešto veći od 800.000 evra.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala