- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Drama u Kardifu dala poslednjeg učesnika Evropskog prvenstva u Nemačkoj

© AP Photo / David DaviesPoljska fudbal
Poljska fudbal - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2024
Pratite nas
Fudbalska reprezentacija Poljske poslednji je učesnike Evropskog prvenstva u Nemačkoj, nakon što je posle boljeg izvođenja penala u Kardifu uspela da eliminiše domaći Vels. Kako u regularnom toku i posle produžetaka nije bilo golova, tako je penal-lutrija morala da odluči ko će na završni turnir koji će biti održan od 14. juna do 14. jula.
Prethodno je Gruzija izborila debitantski nastup na prvenstvu Evrope, i to na identičan način kao Poljska, posle boljeg izvođenja jedanaesteraca. U Tbilisiju su takođe mreže mirovale posle 120 minuta fudbala.
Uspeli su fudbaleri Gruzije, uspeli su i Ukrajinci posle preokreta protiv Islanda 2:1 (0:1) da čekiraju karte za Nemačku, da bi vrhunac drame usledio u Kardifu.
Velšani su bili tim koji je bolje otvorio meč, koji je više napadao, ali bez nekih konkretnih prilika ispred gola Vojčeha Ščesnija.
Zatresla se mreža Poljaka u finišu prvog poluvremena, pogodio je kapiten ostrvske selekcije Ben Dejvis, da bi linijski sudija podigao zastavicu i gol je poništen zbog ofsajda.
Koliko su Poljaci predvođeni Robertom Levandovski bili bezopasni po gol protivnika, najbolji potvrđuje suv statistički podatak prema kom nisu imali šut u okvir.
Izborili su se prvo za produžetke, zatim i za penale. Heroj je bio Vojčeh Ščesni koji je odbranio udarac fudbaleru Lidsa Danilu Džejmsu, koji je izrastao u tragičara.
Na taj način poznati su svi učesnici Evropskog prvenstvu u Nemačkoj. Poljaci će u Grupu D, gde su Holandija, Austrija i Francuska.
Gruzija je „upala“ u Grup F sa Portugalijom, Češkom i Turskom, dok će Ukrajina igrati u Grupi E sa Belgijom, Slovačkom i Rumunijom.
Evropsko prvenstvo u Nemačkoj
Grupa A: Nemačka, Škotska, Mađarska, Švajcarska.
Grupa B: Španija, Hrvatska, Italija, Albanija.
Grupa C: Slovenija, Danska, Srbija, Engleska.
Grupa D: Poljska, Holandija, Austrija, Francuska.
Grupa E: Belgija, Slovačka, Rumunija, Ukrajina.
Grupa F: Turska, Gruzija, Portugalija, Češka.
Fudbalska lopta - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2024
SPORT
Istorijski momenat – debitant ide na Evropsko prvenstvo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala