- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Beogradski nadbiskup u poslanici: Uskrs promenio budućnost sveta i čoveka, vera daje snagu

© Sputnik / Lola ĐorđevićCrkva Krista Kralja je katolička crkva i najstarija župa Beogradske nadbiskupije.
Crkva Krista Kralja je katolička crkva i najstarija župa Beogradske nadbiskupije. - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2024
Pratite nas
Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet poručio je danas, u uskršnjoj poslanici, da je Uskrs promenio budućnost stvorenog sveta, a u njemu i čoveka i da vera daje snagu ljudima da istraju na svom životnom putu.
Nemet je u poslanici čestitao Uskrs svim katolicima koji ga slave po gregorijanskom kalendaru 31. marta i naveo da je glavni zadatak naveštavanje radosne vesti o tom prazniku i da nije ljudska slabost ta koja ima poslednju reč, kao ni greh ni prevara, već Božji večni život.
"I ne bismo mogli da uništimo ovaj život čak i ako bismo sve iskorenili sa ove planete. Nije lako sve to prihvatiti, a ovde može da pomogne samo dubina vere. Jer vera nam daje snagu da istrajemo na svom životnom putu, da ostanemo dobri u ovom zaraćenom svetu, a ne da sledimo primer onih koji više ne žele ili ne mogu da budu dobri", rekao je Nemet.
Nemet je citirao papu Jovana XXIII koji je na otvaranju Drugog vatikanskog sabora 1962. godine rekao "Neki u sadašnjim okolnostima ljudskog društva vide samo propast i pustoš, govore da se naše vreme, u poređenju s prošlim, sve više pogoršava i da se ljudi tako vladaju - kao da iz istorije, koja je učiteljica života, nemaju šta da nauče i kao da su u vreme prethodnih sabora hrišćansko učenje, moralnost i prava sloboda Crkve u svemu samo cvetali i napredovali".
Nemet je citirao i papu Franju koji je rekao da "u sadašnjem istorijskom događaju kojim, kako se čini, ljudsko društvo ulazi u neki novi poredak, valja još više upoznavati tajanstvene osnove božijeg proviđenja koje je protokom vremena, preko ljudskih dela, a ponajviše mimo svojih očekivanja, postizalo svoj cilj i sve, pa i ljudske suprotnosti, mudro raspoređivalo na dobro Crkve", prenosi Tanjug.
Kako je istakao, njegove reči su i danas relevantne i dodao da je u trenutku kada je to papa izrekao Hladni rat bio u svom najgorem izdanju, u vidu manjih i većih sukoba.
"Situacija je danas slična: čak i ako ne možemo da govorimo o Hladnom ratu kakav je bio šezdesetih godina prošlog veka, na Zemlji i dalje besne mnogi ratovi. Šta bi u takvoj situaciji Katolička crkva, šta bismo mi katolici mogli da učinimo?", naveo je on.
Nemet je u poslanici podsetio da je Zrenjaninska biskupija dobila novog biskupa i da se molitvom pripremaju za njegovo rukopoloženje, koje će se 1. juna s početkom u 11 sati slaviti u zrenjaninskoj katedrali.
"Svima želim srećne uskrsne praznike, a našoj braći koja Vaskrs slave po julijanskom kalendaru, od srca poručujem - Hristos vaskrse - vaistinu vaskrse!", poručio je on u poslanici.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala