Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ambasada Rusije u BiH: Američko-natovska ubeđenost o moralnoj superiornosti je ideologija fašizma

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaSedište Ujedinjenih nacija u Njujorku
Sedište Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2024
Pratite nas
Poruka predstavnika SAD na sednici SB UN, na kojoj je pravdao NATO agresiju na SR Jugoslaviju, slikovito pokazuju da američko-natovska ubeđenost o vlastitoj moralnoj superiornosti nije ništa drugo nego ideologija fašizma čiji su sledbenici, takođe, smatrali da imaju pravo da odlučuju o sudbinama sveta, saopštila je Ambasada Rusije u BiH.
Komentarišući izjavu zamenika američkog ambasadora u UN Roberta Vuda da SAD nemaju šta da kriju kada je reč o podršci NATO bombardovanju SR Jugoslavije 1999. godine, jer smatraju da je to bilo neophodno i legitimno, te da je Kremlj "pokušao da izmanipuliše Savet bezbednosti radi svoje propagande i da naruši stabilnost na Balkanu", u Ambasadi su rekli da je teško odabrati reči za komentarisanje takvih ne samo laži, nego i bahatih arogancija.
„Kažu da je napad na Jugoslaviju bio "neophodan i legitiman". Nema prava ni SAD, niti NATO da odlučuju šta je neophodno, a šta nije izvan vlastitih teritorija. Prema međunarodnom pravu jednostavno nije to njihova stvar. Sa druge strane, nemaju nikakvih ovlašćenja da odlučuju šta je legitimno, a šta nije sa nezavisnom suverenom zemljom“,pojasnili su.
Podsećajući na činjenicu da je vojna operacija SAD i NATO-a protiv Beograda preduzeta bez odobrenja SB UN na osnovu neosnovanih optužbi vlasti SR Jugoslavije, u Ambasadi konstatuju da je time izvršen ozbiljan udarac na ugled Saveta bezbednosti, koji su stavili pred svršeni čin.
„Sjedinjene Države i njihovi saveznici su napali miroljubivu evropsku državu, čime su jednostavno pogazili Povelju UN, Helsinšku završnu povelju KEBS, principe OEBS-a, i izvrgli ruglu koncept suvereniteta“, navode iz Ambasade Ruske Federacije BiH za Srnu, prenosi RTRS.
Na takav način, kažu, Alijansa je potkopala čitavu višedecenijsku evropsku arhitekturu bezbednosti i lansirala globalan projekat agresivnih napada SAD i njihovih satelita širom sveta protiv Iraka, Libije, Avganistana, Sirije i sve do podrške antiruskih akcija u Ukrajini od 2014. godine.
Iz ruske Ambasade u BiH su podsetili na izjavu bivšeg predsednika Vlade Evgenija Primakova da NATO agresija na SR Jugoslaviju "nije bila samo agresivan udarac na neku zemlju, već udar na čitav svetski poredak koji je uspostavljen nakon Drugog svetskog rata".
UN - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2024
RUSIJA
Istina će se širiti: Rusija će od sada na svakoj sednici SB UN pominjati agresiju na Jugoslaviju
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala