- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Raketni sistem BM-21 grad u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Skot Riter: Granica će biti na Dnjepru; Diplomatski skandal izazvao smene u vrhu Ukrajine?

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 762. Ruske snage napredovale su na donjeckom, avdejevskom i južnodonjeckom pravcu. PVO je uništila 103 ukrajinska drona i 31 raketu „hajmars“, „vampir“ i „uragan“. Iznad Belgorodske oblasti je tokom noći PVO oborio dve ukrajinske rakete „grad“.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
19:54 26.03.2024
Aleksej Danilov je smenjen sa mesta sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine zbog diplomatskog skandala u vezi kada je uvredio kineskog specijalnog predstavnika za Evroaziju Li Huija, izjavio je predsednik Komisije Javne komore Rusije za pitanja suvereniteta, patriotske projekte i podrške veteranima Vladimir Rogov
„Razlog za ostavku Danilova bio je upravo diplomatski skandal. On je psovao uvaženog specijalnog predstavnika Kine Li Huija i to platio svojim položajem“, rekao je Rogov.
Prema njegovim rečima, pozicija sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu poslednjih godina je postala fotelja za davanje svakojakih izjava i praktično nema uticaja ni na šta.
"Ali Danilov je smislio sankcione liste i dobro zaradio na njima. Dugo je zarađivao na unošenju na te spiskove i isključivanju sa njih. Danilov je još i iznuđivač i terorista", naglasio je Rogov.
Zelenski je u utorak smenio Danilova sa mesta sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, a umesto njega imenovao Aleksandra Litvinjenka, koji se ranije nalazio na čelu Spoljne obaveštajne službe. Danilov je 20. marta nepristojno vređao Li Huija, namerno izvrćući njegovo prezime i izjavljujući da kineski predstavnici ne mogu da odlučuju kada Kijev treba da sedne za pregovarački sto sa Moskvom.
19:30 26.03.2024
Rusija će preuzeti kontrolu nad teritorijama duž leve obale Dnjepra, koje će postati de fakto granica Ukrajine, izjavio je bivši američki obaveštajac Skot Riter na Jutjub kanalu Through the eyes of.
„Mislim da će Rusija kontrolisati reku Dnjepar. To će postati nova granica kojom će patrolirati Dnjeparska flotila“, smatra ekspert.
Kako je primetio Riter, to znači znači da će veliki gradovi, uključujući Harkov i Sumi, preći pod kontrolu Moskve. Bivši obaveštajac je dodao da bi konsolidacija na ovim teritorijama oslobodila značajne snage za uključivanje Odese u sastav Rusije.
18:19 26.03.2024
Ruski sistemi protivvazdušne odbrane presreli su dve ukrajinske bespilotne letelice iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
17:38 26.03.2024
16:51 26.03.2024
Slovenija će se pridružiti češkoj inicijativi za kupovinu artiljerijskih granata za Ukrajinu, rekao je češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski nakon sastanka sa kolegama iz Slovačke, Slovenije, Mađarske i Austrije.
„Slovenija će podržati češku inicijativu, čija je svrha nabavka artiljerijskih granata za Ukrajinu van Evropske unije“, rekao je ministar.
On se uzdržao od daljeg komentara. U međuvremenu, novinska agencija STA javila je da slovenačka vlada planira da izdvoji milion evra u ove svrhe.
15:03 26.03.2024
Dodatna mobilizacija za stvaranje sanitarne tampon zone u Ukrajini neće biti potrebna, izjavio je šef ruskog Ministarstva odbrane Sergej Šojgu.
„To je glupost“, rekao je Šojgu, odgovarajući na pitanje da li je potrebna mobilizacija da bi se stvorila takva tampon zona.
Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da bi Rusija, uzimajući u obzir napade ukrajinskih oružanih snaga na Belgorodsku oblast, u nekom trenutku mogla da stvori sanitarnu zonu na pograničnoj teritoriji Ukrajine.
14:31 26.03.2024
Američki Kapitol u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2024
SVET
Zapadni mediji: Novac koji su SAD izdvojile za Kijev u martu ─ potrošen još u novembru
12:47 26.03.2024
11:35 26.03.2024
Najnovije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
Ruska vojska izvela je grupni udar na ukrajinske centre komande, objekte Službe bezbednosti Ukrajine i preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, svi ciljevi su uništeni;
Grupa „Zapad“ je na kupjanskom pravcu poboljšala položaje dok su ukrajinske snage izgubile 20 vojnika;
Na južnodonjecko pravcu ruska vojska je odbila dva kontranapada, a protivnik je izgubio do 105 vojnika;
Na donjeckom pravcu ukrajinska vojska je izgubila više od 425 vojnika;
Na hersonskom pravcu grupa „Dnjepar“ je poboljšala položaje, a ukrajinske snage su izgubile za 24 sata do 50 vojnika i haubicu M777;
Ruska vojska oborila je rakete S-200 i 15 raketa „hajmars“ i „vampir“ i 131 dron.
09:10 26.03.2024
U Ukrajini sve manje ljudi želi da ide na front, što predstavlja problem za ukrajinske oružane snage, piše „Politiko“.
„Ukrajina ne doživljava samo jaku nestašicu municije i oružja. U trećoj godini sukoba sve je manje Ukrajinaca koji žele da idu na front. Kijev sada ulaže sve napore da regrutuje vojnike za slanje na ratište koja proždire njene trupe“, navodi se u članku.
Takođe se navodi da će, s obzirom na nedostatak vojnika, Kijev brzo potrošiti svoje resurse, što će dovesti do brzih uspeha ruske vojske, a same Oružane snage Ukrajine neće moći efikasno da se brane.
08:44 26.03.2024
08:35 26.03.2024
Ruski izviđački dron snimio je iz vazduha kako su ukrajinske grupe za evakuaciju bacale tela poginulih ukrajinskih vojnika u šumu na prvoj liniji fronta.
Izvor u ruskim bezbednosnim agencijama objasnio je za Sputnjik da Oružane snage Ukrajine to rade da bi prikrile gubitke, kao i da izbegnu plaćanje novčane odštete njihovim porodicama.
08:01 26.03.2024
Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio je da Oružane snage Ukrajine gube svoje položaje, jer ruska avijacija upotrebljava vođene bombe i pozvao je Zapad da Kijevu obezbedi sisteme „patriot“.
„Kada ukrajinske trupe gube svoje položaje, hajde da pogledamo zašto... To je zato što je Rusija počela masovno da koristi modernizovane avionske vođene bombe“, rekao je Kuleba u intervjuu za „Politiko“.
Istovremeno, on je napomenuo da je jedini način na koji se može izboriti sa ruskim vazdušnim bombama „oboravanje aviona ovim bombama“. Kuleba je takođe još jednom zahtevao od Zapada da Kijevu obezbedi PVO sisteme.
„Dajte nam prokleti ‘patriot’“, rekao je on.
Ranije je televizija „Si-En-En“ javila da Rusija „sravnjuje sa zemljom“ položaje ukrajinskih oružanih snaga i menja balans na liniji fronta uz pomoć avionskih bombi FAB-1500 od jedne i po tone.
07:40 26.03.2024
Lovci-bombarderi Su-34 izveli su napad na uporište i ljudstvo ukrajinskih snaga na južnodonjeckom pravcu.
Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije, bombardovanje je izvršeno visokoeksplozivnim avionskim bombama sa univerzalnim modulom za planiranje i korekciju, što je omogućilo nanošenje preciznih udara bez ulaska u zonu protivvazdušne odbrane ukrajinskih trupa.
07:34 26.03.2024
Artiljerija ruske grupe snaga „Centar“ uništila je područje koncentrisanja ljudstva i tehnike Oružanih snaga Ukrajine na avdejevskom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
07:32 26.03.2024
Sistemi „uragan“ artiljerijske jedinice grupe snaga „Dnjepar“ uništili su privremenu bazu Oružanih snaga Ukrajine na desnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
U saopštenju se dodaje da su sa nekoliko uzastopnih raketnih udara artiljeraca uništene zgrade, utvrđenja i ukrajinska tehnika i ljudstvo.
07:30 26.03.2024
Tokom noći iznad Belgorodske oblasti oboreno je 13 raketa ispaljenih ih sistema RM-70 „vampir“, pomoću kojih je kijevski režim pokušao da izvrši napad na objekte na teritoriji Rusije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
07:28 26.03.2024
Dežurni sistemi protivvazdušne odbrane uništili su dve rakete „grad“ koje su ukrajinske snage ispalile na Belgorodsku oblast, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala