Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Upozorenje iz Beograda: Ili Srbija ili lažna država Kosovo

© Sputnik / Dominique Boutin / Uđi u bazu fotografijaPSSE u Strazburu
PSSE u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2024
Pratite nas
Srbija je jasno stavila do znanja Parlamentarnom skupštini Saveta Evrope da će ozbiljno razmotriti svoje dalje učešće u ovoj instituciji ako Priština bude postala njen deo jer ne želi da sedi u instituciji koja krši sopstveni statut.
Ovo je stav šefa stalne delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) Biljane Pantić-Pilja povodom sutrašnje plenarne sednice u SE o izveštaju o prijemu Prištine u ovu instituciju.

Nećemo da prejudiciramo ali smo upozorili...

Pantić-Pilja takođe napominje da ne bi prejudicirala stvari oko najavljenog izlaska Srbije iz Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope ukoliko bude usvojen izveštaj koji će otvoriti put takozvanoj državi Kosovo u ovu organizaciju, ali ističe da je to nešto što će ostalima biti predočeno kao posledica.
„Kao što je i rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, razmotrićemo naše učešće u PSSE, jer ako je njima u redu da Priština bude član, onda je pitanje da li tu ima mesta za Beograd. Što se tiče same sednice političkog komiteta, to je jedan od koraka. Mi sutra imamo sednicu na kojoj će se razmatrati izveštaj glavnog izvestioca za prijem Kosova u Savet Evrope, Grkinje Dore Bakojani koja je prvo rekla da neće dati pozitivno mišljenje ukoliko Priština ne ispuni tri uslova – vraćanje zemljišta Visokim Dečanima, formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) i odustajanja od eksproprijacije zemljišta u srpskim sredinama. Međutim, nakon vraćanja zemljišta Dečanima što je i bila obaveze Prištine na osnovu odluke koju je doneo njihov tzv Ustavni sud još 2016. godine, ona je svoj stav promenila i dala pozitivno mišljenje i o tome će se sutra raspravljati,“ kaže sagovornica Sputnjika.

Bakojani naprasno promenila stav

Naša sagovornica precizira takođe da je, da bi izveštaj Bakojanijeve bio usvojen, dovoljno da za njega glasa dve trećine poslanika.
„Još jedan nonsens je da je ovo vanredni politički komitet, jer smo imali sastanak pre dve nedelje gde je Bakojanijeva jasno rekla koja su tri uslova da bi onda naprasno promenila stav. Ona se uporno poziva na svoj integritet i kredibilitet, iako je očigledno pokazala da nema ni jedno ni drugo, jer je pogazila svoju reč. Dakle, ona je sama decidno izjavila, i to ima i na sajtu SE, da zahteva da Priština ispuni tri uslova. Oni su ispunili jedan što je po njoj odjednom dovoljno da takozvana država Kosovo zavređuje da bude članica u SE, što je nonsens jer niti je država niti poštuje ljudska prava, što mi redovno i ističemo. Mi ukazujemo na teror koji trpe Srbi na KiM od strane režima Aljbina Kurtija, ali vidi se da je sve veštačko pripremljeno, jer zakazali su ovaj vanredni sastanak sutra, bukvalno jer idu praznici, a kvorum su skupljali samo da bi ovo odradili kako bi to do plenarnog zasedanju u aprilu stiglo na dnevni red“, izričita je sagovornica Sputnjika.
Posle rasprave, ističe Pantić-Pilja, sledi glasanje o tom izveštaju, nakon čega će se taj izveštaj naći na plenumu na prolećnom zasedanju PSSE koje traje od 15. do 19. aprila.
„Ukoliko se i tamo izveštaj izglasa, ide na Komitet ministra koji se očekuje u maju," dodaje ona.

Šta kažu pravila Saveta Evrope

Naša sagovornica kaže da delegacija naše države uvek ističe da ovo što rade nije u skladu sa međunarodnim pravom i da nije u skladu sa statutom Saveta Evrope.
„Kosovo nije država po Rezoluciji 12 44 već naša južna pokrajina i jasno je određen status Kosova a to znači da ne može da postane punopravna članica PSSE. To je nešto što redovno ističemo. Inače, ovo nije prvi politički komitet na kome se raspravlja o ovome. Mi ćemo, naravno, jasno reći da mi ozbiljno razmatramo izlazak iz SE jer ne vidimo na koji način bismo mi nastavili da radimo u instituciji koja sama krši svoj statut i ne poštuje osnovna načela međunarodnog prava“, napominje Panić-Pilja.
Šefica srpske delegacije u SE je ranije istakla da je manevarski prostor Srbije vrlo sužen pred sutrašnji sastanak Političkog komiteta PSSE imajući u vidu da u PSSE više nisu ni delegacije Rusije, a od januara ni delegacija Azerbejdžana.
Inače Bakojani svoju promenu stava objašnjava pismom koje dobila od tzv. predsednice, premijere i predsednike Skupštine takozvane države Kosova, u kojem su naveli da se obavezuju da će poštovati sve tačke sporazuma iz Brisela i njegovog aneksa iz Ohrida, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština.
Zgrada Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2024
SRBIJA
Šef srpske delegacije o članstvu tzv. Kosova u Savetu Evrope: Manevarski prostor nam je sužen
Zastave ispred zgrade Saveta Evrope u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2024
SRBIJA
Sprema li odlazeća evropska administracija poklon za Prištinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala