- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Sud u Londonu doneo presudu u korist Asanža

© AFP 2023 / DANIEL LEALDžulijan Asanž
Džulijan Asanž - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2024
Pratite nas
Visoki sud u Londonu presudio je da osnivač „Vikiliksa“ Džulijan Asanž može da uloži žalbu na ekstradiciju u Sjedinjene Američke Države.
Na dvodnevnom ročištu, njegovi advokati su tvrdili da su optužbe, koje se odnose na objavljivanje hiljada poverljivih i diplomatskih dokumenata u vezi sa ratovima u Avganistanu i Iraku politički motivisane i da je zahtev za izručenje nezakonit.
Sudije u Visokom sudu u Londonu u obrazloženju su naveli da su advokati pokazali da Asanž ima sporan slučaj i da bi trebalo da im se da prilika da to iznesu na punom žalbenom saslušanju koje je zakazano za maj.
SAD traže izručenje Asanža zbog objavljivanja tajnih vojnih dosijea 2010. i 2011. godine, a Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva odlučio je da Asanž bude izručen, odbacujući tvrdnje da bi zbog lošeg mentalnog zdravlja mogao da izvrši samoubistvo u američkom zatvoru.
Asanž se u SAD tereti za špijunažu po 17 tačaka, a ako bude osuđen mogao bi da dobije i do 175 godina zatvora, prema tvrdnjama njegovih advokata.
Američki tužioci, međutim, tvrde da kazna ne bi bila duža od 63 meseca.
Asanžov portal "Vikiliks" objavio je 2010. godine video-snimak američke vojske na kojem se vidi kako u napadu helikopterima "Apač" u Bagdadu 2007. godine ginu desetine ljudi, među kojima i dva novinara Rojtersa.
Nakon toga, "Vikiliks" je objavio hiljade tajnih poverljivih dokumenata i diplomatskih izveštaja u kojima SAD kritikuju svetske vođe, od ruskog predsednika Vladimira Putina do članova saudijske kraljevske porodice.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala