- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šef FSB: Iza terorističkog napada u Moskvi stoje SAD, Velika Britanija i Ukrajina

© POOL / Uđi u bazu fotografijaDirektor Federalne službe bezbednosti Rusije Aleksandar Bortnikov
Direktor Federalne službe bezbednosti Rusije Aleksandar Bortnikov - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2024
Pratite nas
Ukrajinske obaveštajne službe bile su umešane u teroristički napad na „Krokus siti hol“, a radikalni islamisti su sa svoje strane pripremali akciju, izjavio je direktor Federalne službe bezbednosti Rusije (FSB) Aleksandar Bortnikov i dodao da iza terorističkog napada stoje SAD, Velika Britanija i Ukrajina.
„Smatramo da su akciju pripremali sami radikalni islamisti, a naravno da su tome doprinele zapadne obaveštajne službe, dok su ukrajinske obaveštajne službe direktno povezane sa tim“, istakao je Bortnikov.
On je naveo da su u Ukrajini očekivali teroriste koji su izveli teroristički napad na „Krokus siti hol“.
„Banditi su nameravali da pređu preko granice. Upravo na teritoriju Ukrajine. Prema našim preliminarnim operativnim informacijama, tamo su ih očekivali“, objasnio je Bortnikov.
Prema rečima šefa FSB, teroriste su u Ukrajini hteli da dočekaju kao heroje.
„Nameravali su da odu. I odaću vam malu tajnu: sa druge strane su želeli da ih dočekaju kao heroje. Videćemo do čega će dovesti izjave nitkova koji su pod istragom“, naglasio je Bortnikov.
Kako je naveo, iza terorističkog napada na „Krokus siti hol“ stoje SAD, Velika Britanija i Ukrajina.
„Mislimo da je to tako. U svakom slučaju, sada govorimo o činjenicama koje imamo. To je uopštena informacija, mada već imamo određene konkretnije podatke“, rekao je on, odgovarajući na pitanje da li iza terorističkog napada stoje Vašington, London i Kijev.
Bortnikov smatra da Ukrajina pokušava da dokaže svoju vrednost.
„Šta treba da se uradi da bi se dokazala svoja vrednost? Potrebno je vršiti diverzantske i terorističke akte u pozadini, na šta i cilja rukovodstvo ukrajinskih obaveštajnih službi i britanskih obaveštajnih službi. O tome su više puta govorile i američke obaveštajne službe“, rekao je on.
On je napomenuo da u javnom prostoru postoji ogromna količina informacija koje „ukazuju da Zapad i Ukrajina nastoje da nanesu veću štetu našoj zemlji“.
„To su napadi dronovima, to su napadi bespilotnih čamaca na moru, to je ulazak diverzantskih grupa i terorističkih struktura na našu teritoriju“, zaključio je direktor FSB.
Bortnikov je ocenio da i dalje u Rusiji postoji teroristička pretnja.
„Vidite šta se dešava u Belgorodskoj oblasti, Brjanskoj, Kurskoj, to su pogranične (oblasti). Vidite šta se dešavalo i dešava na teritoriji drugih naših oblasti kada smo otkrivali i sprečavali terorističke akte koje je organizovala vojno-obaveštajna služba i Služba bezbednosti Ukrajine“, istakao je on.
Takođe je naveo da Službu bezbednosti Ukrajine (SBU) treba označiti kao terorističku organizaciju.
Bortnikov je dodao da se FSB sa partnerskim obaveštajnim službama prijateljskih država bavi identifikacijom svih učesnika napada.
„Sada se dosta radi na tome da se u daljem operativno-istražnom radu identifikuju svi učesnici ovog masakra, kako ovde u zemlji, tako i, naravno, u inostranstvu, što se i radi. I sve naše operativne jedinice se aktivno time bave, uključujući i partnerske obaveštajne službe prijateljskih država“, dodao je Bortnikov.
Bortnikov je istakao da direktor Glavne obaveštajne uprave Ukrajine (GUR) Kiril Budanov predstavlja legitimnu metu ruskih snaga, kao i svi koji čine zločine protiv Rusije.
Na pitanje novinara zašto su Budanov i njegove kolege „još uvek živi“, direktor FSB je odgovorio: „Sve je pred nama“.

Napad na „Krokus siti hol“

U napadu na posetioce koncerta u Moskvi koji se dogodio 22. marta ubijeno je 139 osoba. Federalna služba bezbednosti Rusije saopštila je da je u blizini rusko-ukrajinske granice privedeno 11 lica, uključujući četvoricu terorista.
Četvrorica terorista, koji su krvavi pir počinili za svega 18 minuta, presretnuti su u Brjanskoj oblasti, na manje od 100 kilometara od rusko-ukrajinske granice, dok su belim „renoom“ pokušavali da pobegnu u Ukrajinu.
Iz njihovih izjava proizlazi da je napad izveden za novac, ali jasnu sliku o tome koji su bili njihovi motivi za napad i ko su nalogodavci jednog od najkrvavijih terorističkih napada u istoriji Rusije za sada nije moguće složiti.
Basmanski sud u Moskvi odredio im je pritvor do 22. maja. Optuženi su za terorizam i priznali su krivicu, a za to delo preti im doživotna robija.
Ukrajina je jedina zemlja koja nije osudila teroristički napad u „Krokus siti holu“, a stručnjaci ocenjuju da to pokazuje zločinačku prirodu aktuelnog režima u Kijevu.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala