- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski lekari oborili svetski rekord – specijalnom tehnikom uklonili 170 tumora iz pluća pacijenta

© Sputnik / Evgeniй Epančincev / Uđi u bazu fotografijaLekar
Lekar - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2024
Pratite nas
Lekari u jednoj od najvećih onkoloških ustanova u Rusiji napravili su iskorak u uklanjanju rekordnog broja metastaziranih tumora na plućima koristeći domaću, patentiranu tehniku pod nazivom „izolovana hemoperfuzija“.
Ruski lekari uspešno su eliminisali 170 metastaza na plućima 37-godišnjeg muškarca kroz seriju od šest operacija sprovedenih u vodećem centru za lečenje raka u zemlji.
Metastaze nastaju kada se ćelije raka odvoje od primarnog tumora i šire kroz krvotok ili limfni sistem, potencijalno formirajući nove tumore na udaljenim lokacijama u telu. Pored toga, metastaze se mogu pojaviti kada ćelije raka migriraju u obližnje organe kao što su jetra, pluća ili kosti, gde se talože i razmnožavaju.
„U svetskoj onkologiji nema analoga za ovaj slučaj“, navodi se u saopštenju Nacionalnog medicinskog istraživačkog centra za onkologiju N.N. Petrov.
Onkološki centar iz Sankt Peterburga saopštio je da je pacijent sa karcinomom primljen u kliniku za dijagnostiku i lečenje sa višestrukim metastazama u plućima usled osteosarkoma (rak kostiju), koji mu je dijagnostikovan 2020. godine.
Tokom četiri godine, pacijent je hrabro podneo runde hemoterapije u Moskvi, nakon hirurške procedure za vađenje tumora zajedno sa delom njegovog ramena, i dodatnih sesija hemoterapije u Nemačkoj. Shodno tome, lezije nisu dalje rasle, ali nemački medicinski protokoli dozvoljavaju lekarima da uklone ne više od 10-15 metastaza po operaciji.
„Uklanjanje, na primer, 30 ili 50 metastaza iz donjeg režnja pluća je samo po sebi velika trauma za telo i bilo je ključno dati pacijentu vremena da se oporavi“, rekao je novinarima Jevgenij Levčenko, šef odeljenja torakalne onkologije u N.N. Petrov NMRC, objašnjavajući zašto je uklanjanja metastaza obavljeno u šest odvojenih operacija.
Tri od šest operacija su obavljene korišćenjem "izolovane hemoperfuzije", tehnike koju je centar razvio i patentirao. Ova metoda cilja i uklanja nove metastaze u plućima i pokazala se kao spas za pacijente koji se bore sa uznapredovalim, četvrtim stadijumom raka.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala