- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Predstava „Top je bio vreo“ pozorišta iz Gračanice gostuje u Beogradu

© Foto : ustupljeno Sputnjiku/Narodno pozorište PrištinaProba predstave „Top je bio vreo“ Narodnog pozorišta u Prištini
Proba predstave „Top je bio vreo“ Narodnog pozorišta u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2024
Pratite nas
Predstava „Top je bio vreo“, po romanu Vladimira Kecmanovića, u režiji Nenada Todorovića i produkciji Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici, gostuje 26. marta na sceni Teatra „Vuk“ u Beogradu.
Predstava je urađena u dramatizaciji Ivane Dimić, a premijerno je izvedena krajem prošle godine na matičnoj sceni u Gračanici.
Reditelj Todorović kaže da predstava „Top je bio vreo“ nije o ratu:
„Nije o odrastanju u ratu, niti o deci u ratu. Nije o opsadi Sarajeva. O žrtvama i zločincima. O merenju krivice na kantaru istorije. Ko je koliko kriv i ko je prvi počeo. Svako ide na svoju stranu. Kod svojih. Tamo je jedino toplo. 'Top je bio vreo' je o virusu. Virusu kraja sveta koji nije pred vratima, već je dobrano zaposeo dnevnu. Ušao u spavaću. I drži nam sveću“.
Kecmanović je za roman „Top je bio vreo“, koji govori o opsadi Sarajeva, dobio nagradu „Meša Selimović“, a ovo je prva pozorišna postavka urađena prema toj knjizi.
Igraju Milovan Filipović, Predrag Vasić, Anika Grujić, Nebojša Đorđević, Aleksandra Cucić, Ivana Kovačević, Jelena Orlović, Tamara Tomanović, Branko Babović/Ivan Janković, Rade Maričić, Aleksandar Ranković, Igor Filipović, Nikola Ranđelović, Nikola Stanković, Nemanja Janičić, Jasmina Stoiljković, Milica Burazer i Radmila Knežević.
Scenografiju je uradio Samuel Mgolombane, kostimograf je Jelisaveta Tatić Čuturilo, dizajn svetla potpisuje Nikola Zavišić, scenski govor Ljiljana Mrkić Popović, a scenski pokret Anka Gaćeša Kostić.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala