- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Namera je izazvati haos“: Reagovanja iz Srpske povodom najnovije odluke Šmita

© Sputnik / Branko MaksimovićBanjaluka
Banjaluka - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2024
Pratite nas
Nakon "odluke" Kristijana Šmita da "nametne" izmene Izbornog zakona BiH, iz Republike Srpske stižu brojna reagovanja. Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da Kristijan Šmit nije visoki predstavnik, a sve i da jeste ne bi imao pravo da nameće odluke i menja zakone.
„Kada god predstavnici naroda u BiH naprave korak napred, Šmit nas vrati tri unazad. Ovo je šamar demokratskom procesu i evropskom putu BiH, a šamarčina EU - konstatovala je Cvijanović, upitana da prokomentariše Šmitovo "nametanje" izmena Izbornog zakona u BiH.
Ona je istakla da je očigledno da Šmit, zajedno sa svojim mentorima i nalogodavcima, diktatorskim odlukama svesno urušava kredibilitet EU u BiH.
Cvijanović je rekla da je nečuveno da neizabrani stranac nameće odluke bilo kojoj članici UN, a posebno u zemlji koja je na pragu otpočinjanja pregovora sa EU.
„Ovo će za posljedicu imati dodatno usložnjavanje političke situacije u BiH, što je očigledno i bila Šmitova zamisao. Namera je izazvati haos i pokazati da dve strane nisu BiH i EU“, istakla je Cvijanovićeva.
Ona je navela da je poznato da BiH nema kredibilitet jer su ga uništili strani mešetari zadnjih decenija držeći BiH u statusu kolonije.
„Ali, oni koji upravljaju Šmitom žele pokazati da je i EU njihova kolonija i, nažalost u tome su uspli i to ne štipkanjem i gurkanjem u bok li u leđa, već pesnicom u čelo. Toliko o euforiji i pregovaračkom statusu - poručila je Cvijanović za Srnu.

Višković: Nametanjem zakona verovatno završen evropski put BiH

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je za BiH normalno ono što nije nigde u svetu i da je nametanjem izmena Izbornog zakona BiH verovatno završen evropski put zemlje.
"Ne iznenađuje me što pola BiH priznaje čoveka /Kristijan Šmit/ koji je nelegalno na ovim prostorima, jer nema verifikaciju UN da bude visoki predstavnik. Odluka od pre nekoliko dana o otvaranju pregovora EU sa BiH je u suštini današnjim nametanjem zatvorena", rekao je Višković Srni.
On je istakao da neka zemlja, ukoliko želi biti član EU, onda vlastitim resursima i institucijama mora donositi odluke i kreirati rešenja.
"Republika Srpska će u svemu tražiti svoj put. U BiH žive narodi i nije građanska zemlja kako to misli Šmit. Nisam iznenađen njegovim nametanjem i ovo je potvrda stare izreke da tamo gde prestaje razum, počinje BiH", dodao je Višković.
Prema njegovim rečima, nigde u svetu ne postoji zemlja koja je okupirana i nema suverenitet kao što je BiH.
Višković je naglasio da je postojao apsolutni dogovor predstavnika tri konstitivna naroda da samostalno bude kreiran Izborni zakon BiH u skladu sa Ustavom, ali da neko to nije dozvolio.
"Ovim je narušen osnovni postulat postojanja jedne zemlje, a to je da sama odlučuje o svojoj sudbini. Izborni zakon je, nakon Ustava, najviši akt u svakoj zemlji i njegovim nametanjem građanima je oduzeto pravo na izbornu volju i tajnost izbora. Ovde se žele uvesti neke stvari koje ne postoje nigde. Očigledno je da je važnije da iz zapadnih zemalja BiH bude prodata oprema za izbore i da za tako nešto neko ostvari profit", rekao je Višković.
On je napomenuo da je nedopustivo da Centralna izborna komisija BiH sama bira biračke odbore i da time izabrani članovi postaju profesionalci, i da se postavlja pitanje ko će da ih plati.
"Republika Srpska je pokazala da je zaista imala iskrenu nameru da BiH funkcioniše na ustavan i zakonit način, ali očigledno da postoje oni kojima to nije u interesu. Žele da ovo bude nestabilno područje kako bi ovde ostali još nekoliko decenija. Sve ovo je žalosno, tužno i neverovatno", zaključio je Višković.

RS u načelu odbija nametanje zakona u BiH

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas da je jasno da zakone usvajaju nadležni organi, a ne, kako je naveo, samozvanci u BiH kakav je Kristijan Šmit.
"Nedopustivo je nametanje zakona u BiH i Srpska tako nešto u načelu odbija", rekao je Stevandić u izjavi za Srnu.
Savetnik predsednika Republike Srpske Marko Romić rekao je da zakone u BiH donose Parlamentarna skupština BiH, Narodna skupština Republike Srpske i Parlament Federacije BiH, a ne OHR ili Kristijan Šmit.
"Šmit pokušava da vrši nasilje i okupatorsku vlast. On nije visoki predstavnik, lažno se predstavlja. U BiH zakone donosi Parlamentarna skupština BiH, Narodna skupština Republike Srpske i Parlament FBiH. OHR nikada nije imao takav mandat. Šmitu je najbolje da se skloni jer su njegove odluke dovele samo do razdora u BiH", rekao je Romić za ATV.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2024
REGION
Dodik uzvraća udarac: Objavljena radna verzija Izbornog zakona Republike Srpske
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala