- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Put ka budućnosti kreće iz Rusije – reprezentativci Srbije govore za Sputnjik: „Spojeno je nespojivo“

© Foto : PR služba Igara budućnosti„Igre budućnosti“
„Igre budućnosti“ - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2024
Pratite nas
Ekskluzivno
Popularizacija e-sporta nije novost, ali džojstik i igrica ne mogu da zamene tradicionalni sport, pa je zato napravljen fidžital koji sadrži obe ove stvari. Turnir u ovom novom sportu održan je u Kazanju, a o njemu su u emisiji Sputnjik sport govorili Aleksandar Isajlović, član Parizanovog e-sport tima i Miloš Aranđelović, mladi fudbaler Crvene zvezde.
„Igre budućnosti“ jednog dana bi mogle da budu i „Igre sadašnjosti“, s obzirom na to da tehnologija napreduje i da bi ovakav vid turnira mogao da postane izuzetno popularan i prihvaćen.
Organizatori u Rusiji potrudili su se da naprave događaj koji će se pamtiti, a tome koliko je sve bilo besprekorno svedočili su i srpski predstavnici Aleksandar Isajlović i Miloš Aranđelović.
„Turnir je neverovatan, urađen je kao Svetsko prvenstvo, sami organizatori su oni koji su organizovali Svetsko prvenstvo koje je 2018. godine održano u Rusiji“, rekao je mladi fudbaler Crvene zvezde.
Miloš je toliko bio oduševljen da je istakao da jedva čeka da se vrati. Za njega je posebno zanimljivo bilo to što su na njega organizatori gledali kao na ozbiljnog profesionalca iako ima samo 17 godina.
Upravo zbog toga što je znao da ide na jedno tako mesto, mladi fudbaler davao je sve od sebe da se spremi na najbolji mogući način.
„Igrali smo zajedno nedelju dve pre turnira, vežbali smo. Gejming sam vežbao i po pet sati, odem u školu, vratim se, ne izlazim nigde čak i ne učim, ali to je bilo samo u tom periodu. Znao sam na kakav turnir idemo i hteo sam da prođemo što bolje“, rekao je Aranđelović.
Aleksandar koji je iskusniji, naročito u e-sportu kojim se i bavi takođe je bio oduševljen organizacijom.

„O samom takmičenju samo reči hvale. Organizacija je bila na savršenom nivou. Nisam toliko učestvovao na ovakvim takmičenjima kao ostali sportisti. Marko Čakarević, Nikola Ćirković, Ivan Popović, koji su profesionalni sportisti, oni su sami rekli da nikad nisu imali ovakve uslove“, istakao je Isajlović.

E-sportista Partizana zavoleo je fidžital zbog mogućnosti da igra zajedno sa pravim sportistima.
„Ja sam zaljubljenik u ovaj sport jer daje tu mogućnost da sarađujete sa pravim sportistima, to je lepota ovog sporta. Marka Čakarevića sam gledao na televiziji i u Pioniru, a onda sam došao u situaciju da ga ja menjam na terenu, da budem njegova izmena. To je lepota ovog sporta, da svako može da učestvuje ukoliko je dobar u gejmingu. Spaja nespojivo, nigde nismo videli da su gejmeri na terenu, a sportisti na stolicama“, objasnio je Aleksandar koji je u Kazanju nastupao u košarkaškom timu.
Na košarkaškom turniru digitalni deo posebno je od velike važnosti je ukoliko se u igrici napravi dobra razlika, nju je na terenu teško dostići. Na ovom turniru najbolje su se snašle ruske ekipe.
„Digitalni deo je od velikog značaja zato što je teško, ako dobijete nekoga 19:12, startujete sa tih minus sedam. Dao bih prednost ruskim ekipama koje su bile spremnije jer imaju svoju fidžital ligu. Ural basket od koga smo mi izgubili su završili kao treći“, istakao je Isajlović.
Rusija je dala primer, na Srbiji je da ga sledi. Kako Isajlović kaže, e-sport se u našoj zemlji razvija, ali bi sada fidžital tome mogao posebno da doprinese.
„Što se tiče e-sporta u Srbiji imamo igrače koji su poznati širom sveta. Kod nas to ide uzlaznom putanjom. Radi se na tome, učestvuje se na evropskim i svetskim turnirima, a sam fidžital može da doprinese tome. E- sportu je možda i nedostajao taj tradicionalni deo“, zaključio je Aleksandar Isajlović.
Fudbaleri Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2024
SPORT
Rusija objavila spisak igrača za utakmicu sa Srbijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala