- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Četvrt veka od NATO agresije na EPS | Energija Sputnjika

© Foto : video skrinšot/Jutjub/KTV TelevizijaNATO agresija 1999. godine
NATO agresija 1999. godine - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2024
Pratite nas
Elektroprivreda Srbije je tokom 90-ih godina prošlog veka stoički izdržala sankcije međunarodne zajednice. Poslednji udarac postrojenjima za proizvodnju električne energije i uglja, za prenos i distribuciju struje privredi i građanima usledio je tokom NATO agresije 1999. godine.
Tada su bombardovane i elektrane i prenosni kapaciteti, što je u uslovima rada srpskog elektroenergetskog sistema u takozvanom „ostrvskom radu“ umnogome otežavalo zaposlenima u EPS-u da sačuvaju celokupni sistem od raspada.
Te vanredne okolnosti i nadljudski napori svih zaposlenih u Elektroprivredi Srbije opisani su u monografiji „EPS tokom NATO agresije“, u čijem je pisanju učestvovalo više od 60 tadašnjih EPS-ovaca, među kojima su i direktori, rukovodioci, stručnjaci, rudari…
Osnovna zamisao bila je da ova monografija podstakne i probudi nacionalnu kulturu sećanja, da se značajni događaji iz našeg trajanja sačuvaju od zaborava. Početkom sankcija EPS je bio u rangu vodećih elektroprivreda u Evropi. Izvozio je električnu energiju, a sa 63.500 radnika sa jedinstvenim granskim sindikatom, raspoređenih u Direkciji i 23 javna preduzeća za proizvodnju uglja, električne energije, prenos i distribuciju energije bio je okosnica srpske privrede.
I pored toga što je tokom godina sankcija bio onemogućen uvoz opreme, rezervnih delova i repromaterijala EPS je uspevao da obezbedi kontinuirano i stabilno snabdevanje električnom energijom. Bilo je restrikcija, iz susednih elektroprivrednih kompanija električna energija je dobijana kao pomoć u takozvanim „havarijskim pozajmicama“. Tu su posebnu umešnost i stručnost pokazali dispečeri EPS-a.
Pogođeni NATO bombama iz sistema su ispali svi blokovi u Termolektrani Nikola Tesla A a u Obrenovcu. Bio je onesposobljen i prenosni sistem iz TE, ali su zaposleni niti takozvanih „grafitnih bombi“ uspeli da „očiste“ brezovim metlama i blokovi su vrlo brzo vraćeni na mrežu.
Pričajući o tome kako su svi radnici EPS-a, bez obzira u kom delu kompanije su radili u danima agresije bili posebno lično mobilisani Dragan Jovanović, tadašnji direktor Termoelektrana „Nikola Tesla“ kaže da su ljudi samoinicijativno dolazili da bi pomogli u otklanjanju posledica bombardovanja.
Tako je bilo u celom EPS-u. A ova monografija napisana je kao uspomena na njihovo požrtvovanje i opomena, da se ne zaboravi da je EPS opstao tokom sankcija i NATO agresije baš zahvaljujući svojim zaposlenima.

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog utorka u 21.00.
Četvrt veka od NATO agresije na EPS | Energija Sputnjika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala