- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Dvanaest „uzdržanih“: Ko hoće da se agresija na Srbiju - nastavi

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaUN
UN - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2024
Pratite nas
Inicijativa Rusije da se u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija raspravi o opravdanosti NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. nije uspela. Rusija, Kina i Alžir su glasale „ZA“, a 12 zemalja je bilo uzdržano, pa se rasprava nije ni odvila. Diplomata Zoran Milivojević smatra da Zapad još nije odustao od svog strateškog cilja koji je imao pre 25 godina.
Stalni izaslanik Ruske Federacije u UN Vasilij Nebenzja zatražio je otvorenu raspravu u Savetu bezbednosti UN o posledicama NATO agresije na Jugoslaviju po međunarodnu mir i bezbednost u svetu. Sednica, međutim, nije održana.
Glasanju je prethodila duga rasprava između ambasadora Rusije i Francuske, Vasilija Nebenzje i Nikolasa de Rivijea koji su izneli suprotne stavove o potrebi da se o bombardovanju NATO 1999. godine raspravlja pred ovim telom.
Ruski ambasador je rekao kako je jasno da se izvestan broj članica protivi ovakvoj raspravi, budući da je „agresija NATO pokrenuta pod lažnim tvrdnjama“, zbog čega ovo pitanje „nije vezano za istoriju već i za stvari koje se na Kosovu dešavaju i sada“.
© AP Photo / Bebeto MatthewsStalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2024
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja

Zapad je već izneo svoj stav

Diplomata i bivši ambasador Zoran Milivojević ističe da Zapadu ovakva sednica nikako nije odgovarala i da je lobirao da do nje ne dođe. Jedini presedan bio je taj što se rasprava nije direktno odbila, već su se koristile proceduralni i drugi elementi da spreče njeno održavanje, budući da, kaže on, ovih 12 uzdržanih, zapravo znači 12 glasova protiv.
Milivojević smatra da je stav Zapada o NATO agresiji na SR Jugoslaviju jasno istaknut na samu godišnjicu bombardovanja, zajedničkim saopštenjem ambasadora Francuske, Italije, Nemačke, Norveške, Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva.
U saopštenju se nalaze isti oni lažni razlozi i neuverljiva opravdanja koji su iznošeni pre 25 godina, od „sprečavanja humanitarne katastrofe“, do „prekida zlostavljanja civilnog stanovništva na Kosovu“.

Oni su branili stav vezano za 1999. Odbacili su kritike da se radi o agresiji i ostali na stavu od pre 25 godina. To je produžetak agresije, samo na drugi način, zato što strateški cilj nije ostvaren i u saopštenju jasno kažu da ne odustaju od strateškog cilja, koji podrazumeva da se Kosovo otme od Srbije, a da se kosovska državnost prizna. Oni u saopštenju tretiraju Kosovo i Srbiju kao dva ravnopravna subjekta i uz to insistiraju na Ohridskom sporazumu koji podrazumeva de fakto priznanje, rekao je Milivojević za Sputnjik.

Istina se nije čula

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić zahvalio je Rusiji, Kini i Alžiru na tome što su podržali inicijativu da se povede razgovor o NATO agresiji, istakavši da je Srbija razočarana što je sprečeno da se čuje istina o bombardovanju 1999. godine.
Dačić je, komentarišući to što je NATO bombardovanje izvedeno zbog navodnih humanitarnih razloga, upitao o kojim humanitarnim razlozima je reč, s obzirom na to da je izvršeno „gotovo potpuno etničko čišćenje Srba sa Kosova i Metohije“.
Da li je sada potrebna humanitarna intervencija protiv Prištine kada se vrše zločini nad srpskim narodom, kada je 14 odsto Srba proterano u poslednjih nekoliko meseci, kad Priština ne želi da formira Zajednicu srpskih opština, ali zato se nagrađuje članstvom u raznim međunarodnim organizacijama, rekao je šef srpske diplomatije.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala