- Sputnik Srbija, 1920
MULTIMEDIJA
Kada slika govori više od hiljadu reči! Kroz Sputnjikove foto-galerije, infografike i drugi multimedijalni sadržaj sagledajte svet iz drugačije perspektive.

„Bili smo na ručku, zatekao nas je“: Na dnu mora snimljeno retko stvorenje o kome se malo zna /video/

© Foto : Snimak sa ekrana/ Jutjub/ OceanXAjkula-aligator (Echinorhinus brucus)
Ajkula-aligator (Echinorhinus brucus)  - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2024
Pratite nas
Ajkula-aligator (Echinorhinus brucus) obično živi na dnu mora, te se retko može snimiti, a o njenom životu u prirodnom staništu se malo zna. Istraživači iz inicijative za istraživanje dubokog mora naišli su na jedan primerak na dubini od 850 metara dok su istraživali more kod obala Ujedinjenih Arapskih Emirata, gde ova vrsta nikada ranije nije viđena.
Istraživači iz inicijative za istraživanje dubokog mora „OušnIks“ snimili su ovu ajkulu u decembru 2023. dok su plovili u Omanskom zalivu.
„Bilo je to neverovatno iskustvo. Nismo videli ništa posebno tokom tog ronjenja, pa smo počeli da istražujemo okolo", rekla je za IFL Sajens Kesidi Nelson iz „OušnIks“-a, koja je snimila ovo neobično stvorenje.
„Kada smo ga videli, bili smo na ručku. Zatekao nas je. Samo se pojavio niotkuda, a onda se motao oko podmornice. To nam je dalo dovoljno vremena da ga pogledamo, snimimo neke dobre snimke i razgovaramo sa kontrolom misije“, dodala je.
Ono što je poznato o ajkulama-aligatorima zaključeno je iz analiza primeraka koje su ulovili ribari.
„Većina primeraka koje smo pronašli bili su mrtvi ili bolesni. Kada primetite dubokomorske životinje u blizini plitkih regiona, to je obično zato što će umreti ili su bolesni“, rekla je Džerijala Kamau-Veng iz „OušnIks“-a.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala