Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zasedanje SB UN o NATO agresiji na SRJ još neizvesno – Zapad koči

© AFP 2023 / Johannes EiseleSednica SB UN
Sednica SB UN - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2024
Pratite nas
Održavanje sednice Saveta bezbednosti (SB) UN povodom 25 godina NATO bombardovanja SR Jugoslavije, koja je zakazana za danas, na inicijativu Rusije, i dalje je neizvesno.
Sednica je zakazana za 15 časova po lokalnom vremenu (20 sati po srednjeevropskom vremenu), ali će se o održavanju sednice odlučivati neposredno uoči zakazanog termina.
Na sajtu SB UN navedeno je da je u 15 časova sednica SB, a da je prva tačka usvajanje dnevnog reda, a druga pretnje međunarodnom miru i bezbednosti.
RTS javlja da je još neizvesno u kom će formatu zakazana sednica biti održana, da li će biti otvorena ili zatvorena za javnost.
U Njujork je tim povodom doputovao ministar spoljnih poslova Srbije i prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić, a sednici bi trebalo da prisustvuju i stalni predstavnik Srbije pri UN ambasador Nemanja Stevanović i ambasador u Vašingtonu Marko Đurić.
Ministar Dačić ranije je izjavio da je Srbija spremna za sednicu, bez obzira na poruke iz pojedinih zapadnih zemalja.
"Postoje najave zapadnih zemalja koje poručuju da ne dolazimo bespotrebno jer sednice verovatno neće biti. To znači da bi mogle da iniciraju glasanje o proceduri”, rekao je ranije Dačić.
Prema njegovim rečima, Srbija ne ide na sednicu da bude arbitar u odnosu velikih sila, već da govori o problemima, bombardovanju i agresiji kojom je porušen sistem Ujedinjenih nacija.
Dačić je rekao i da ne veruje da će kod država koje su izvršile bombardovanje proraditi griža savesti ili da će one reči da su pogrešili, ali da je, kako je istakao, bitno da se čuje naša istina o svemu tome.
Sednica SB UN bila je jedna od tema razgovora koji su u četvrtak u Moskvi imali Dačić i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
Ruska Državna duma prošle nedelje je usvojila nacrt dokumenta kojim bi trebalo da se obrate UN, a u kojem je ocenjeno da su NATO bombardovanjem SRJ stvorene pretpostavke za nove vojne akcije širom sveta pod maskom navodne borbe za vrednosti slobode i demokratije.
Tim dokumentom Rusija poziva UN da osude vojnu operaciju zemalja NATO-a protiv suverene Jugoslavije, da se suprotstave pokušajima menjanja istorijske istine o tragičnim događajima 1999. godine u korist Zapada i da preduzmu mere kako bi se zemlje članice NATO-a pozvale na međunarodno-pravnu odgovornost za agresiju.
Zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski izjavio je prošlog ponedeljka da će na zahtev Moskve 25. marta biti održana sednica SB povodom 25. godišnjice agresije NATO-a na SRJ.
Vazdušni napadi NATO-a na SRJ, izvršeni bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, trajali su od 24. marta do 10. juna 1999. godine.
U NATO bombardovanju poginulo je više od 2.500 ljudi, uključujući 87 dece, a pričinjena je šteta od sto milijardi dolara.
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala