- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski naučnici stvorili tehnologiju za maksimalnu ekstrakciju litijuma

CC BY 3.0 / cropped photo/Dnn87 / Litijumski ingoti
Litijumski ingoti - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2024
Pratite nas
U Rusiji se završava istraživanje nalazišta Kolmozersko, što će omogućiti zemlji da postane jedan od tri svetska lidera po rezervama litijuma, koji je važan za savremenu industriju. Litijum ima široku primenu u proizvodnji baterija za elektroniku, kao i u petrohemiji, medicini i drugim oblastima. Potražnja za ovim metalom stalno raste.
Rusija je ranije kupovala litijum u inostranstvu, ali je zbog promenjene političke situacije i težnje ka samostalnosti odlučeno da se organizuje vlastita proizvodnja. Veliki deo rezervi litijuma u Rusiji nalazi se u pegmatitima, naročito na Kolskom poluostrvu. Ovde se nalazi Kolmozersko nalazište sa bogatim rezervama litijuma i drugih retkih metala.
Naučnici su stvorili tehnologiju za efikasno izdvajanje litijuma iz pegmatita, postigavši visok stepen čistoće i maksimalnu ekstrakciju od 98 odsto.
Ova metoda omogućava dobijanje litijum-karbonata, koji se koristi u proizvodnji baterija.
Plan je da se u budućnosti potpuno pokriju potrebe zemlje za litijumom, počev od proizvodnje na nalazištu Kolmozersko i drugim. Važno je ne samo izdvajanje litijuma, već i njegova prerada na teritoriji Rusije, kako bi se izbegao izvoz sirovine u inostranstvo radi dalje prerade.
Stvaranje sopstvenih proizvodnih kapaciteta omogućiće Rusiji da postane nezavistan igrač na tržištu litijuma i proizvoda od njega.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala