- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Nagrada dobrotvoru za podršku, prijateljstvo i sačuvane dečje osmehe

© Foto : Sputnjiku ustupio AdligatJozef Škulteti i Viktor Lazić
Jozef Škulteti i Viktor Lazić - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2024
Pratite nas
Čovek koji je 1999. godine tokom NATO bombardovanja Jugoslavije samonicijativno pokrenuo humanitarnu akciju u okviru koje je više od 500 srpske dece premestio na sigurno, Jozef Škulteti, četvrt veka kasnije ovenčan je specijalnim priznanjem - za iskazano dobročinstvo i pomoć Srbiji u najtežim trenucima.
Nagradu za nesebičnu podršku onima kojima je pomoć bila najpotrebnija, za razvijanje prijateljstva među narodima, Škultetiju je dodelilo Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“.
Uz pomoć Matice Slovačke u Jugoslaviji porodice bilo koje nacije ili vere koje su želele da njihova deca budu zaštićena od stradanja uzrokovanih NATO bombardovanjem, u organizaciji Škultetija i uz pomoć njegovog volonterskog tima prebacivana su u Slovačku, gde su bila smeštena u slovačke porodice.
Tako je iz Srbije privremeno bilo izmešteno 531 dete prema evidenciji Škultetija, a 630 prema podacima Matice Slovačke.
Da bi ostvario svoj humani plan, Jozef Škulteti je morao lično da dođe u Srbiju, pošto su vozači autobusa tražili da on bude u prvom autobusu koji ulazi u Srbiju pod bombama.
© Foto : Sputnjiku ustupio AdligatJozef Škulteti
Jozef Škulteti  - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2024
Jozef Škulteti
Škulteti je morao i da organizuje nabavku benzina za roditelje koji su želeli da iz udaljenih delova Srbije dovedu decu do logističkih centara u Novom Sadu i Bačkom Petrovcu.
Za podršku deci koja se u ratnim uslovima razdvajaju od porodica oformio je i poseban tim psihologa.
Prvih dana boravka u Slovačkoj sva deca su bila besplatno smeštena u hotelu čiji je Škulteti vlasnik.
Po završetku rata sva deca su u organizaciji Škultetija vraćena u Srbiju.
„Ne mogu da opišem koliko mi znači radost tih mališana kojoj sam bio svedok kada je došao trenutak da se vrate u svoju zemlju. Mnogi nikada pre toga nisu bili u inostranstvu. Umesto rata i sirena, omogućili smo deci jedan lep izlet, stekli su nove prijatelje i naučili nešto novo”, priča sa zadovoljstvom Jozef i podseća da se prošle godine u Kisaču održao skup šezdesetak, sada odraslih, ljudi koji su tada prebačeni u Slovačku.
Na inicijativu članova „Adligata“ Kristijana Obšusta i Nebojše Kuzmanovića iz Arhiva Vojvodine, Viktor Lazić, predsednik „Adligata“, u čijem Muzeju knjige i putovanja se nalazi Slovački kutak, uručio je specijalnu nagradu Škultetiju.
Podneta je i inicijativa Kancelariji za ordene Predsednika Republike Srbije da se Škultetiju dodeli odgovarajuće državno odlikovanje.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala