- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva uputila demarš Vašingtonu zbog promene spoljnih granica na moru

© Sputnik / Natalia SeliverstovaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2024
Pratite nas
Rusija je uputila demarš Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je Vašington promenio spoljne granice svog epikontinentalnog pojasa, postupci SAD nisu u skladu sa pravilima i procedurama utvrđenim međunarodnim pravom, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
Ministarstvo je navelo da je u periodu od 18. do 29. marta u Kingstonu na Jamajki održana sednica Saveta Međunarodne uprave za morsko dno, koja je pozvana da, u skladu sa Konvencijom UN o pomorskom pravu, reguliše aktivnosti država u području dubokog morskog dna na prostorima koji ne podležu nacionalnoj jurisdikciji priobalnih država.
„Tokom sednice, ruska delegacija je izjavila da neće priznati spoljne granice epikontinentalnog pojasa, koje su Sjedinjene Američke Države jednostrano proglasile u decembru 2023. godine, na udaljenosti od 200 nautičkih milja od polaznih linija od kojih se meri širina teritorijalnog mora u sedam regiona Svetskog okeana... Ranije je američkoj strani upućen odgovarajući demarš“.
Ministarstvo je primetilo da SAD svojim postupcima „pokušavaju da smanje površinu morskog dna pod nadležnošću Uprave, odnosno cele svetske zajednice, i da prisvoje dodatne površine šelfa za sopstvenu upotrebu“.
„Jednostrani koraci SAD nisu u skladu sa pravilima i procedurama utvrđenim međunarodnim pravom. Ruska delegacija kritikovala je selektivan pristup Sjedinjenih Američkih Država upotrebi međunarodnog prava sa akcentom na svoja prava i potpuno ignorisanje obaveza, i odbacila je najnovije pokušaje Vašingtona da iskoristi norme Konvencije iz 1982. godine isključivo u svojim interesima“, istakli su u ruskom Ministarstvu.
Američke vlasti su u decembru 2023. godine objavile zvanične mape proširenog epikontinentalnog pojasa koji počinje na preko 200 nautičkih milja od obale na Arktiku, Atlantiku, Beringovom moru, Tihom okeanu, dva dela Meksičkog zaliva i Marijanskim ostrvima.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala