- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Mitropolit Joanikije služio pomen žrtvama terorističkog napada u Moskvi: Ova žalost je i naša žalost

© Foto : Sputnjiku ustupila Mitropolija crnogorsko-primorskaMitropolit Joanikije
Mitropolit Joanikije - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2024
Pratite nas
Mitropolit Joanikije služio je u podgoričkom Sabornom hramu pomen žrtvama terorističkog napada u Moskvi. Pomenu je prisustvovao i Njegova ekselencija ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov.
Nakon odsluženog pomena mitropolit Joanikijese obratio okupljenima, a Mitropolija je na svom sajtu objavila njegovo obraćanje u celosti:
„Sabrali smo se ovdje u ovome svetome hramu, draga braćo i sestre jednim tužnim povodom da obavimo pomen djeci koja su bez ikakve svoje krivice nevino postradala od terorista u prestonom gradu Moskvi.
Vaša ekselencijo, gospodine ambasadore,
Primite od svih nas iskreno saučešće u ovoj velikoj žalosti koja je snašla ruski narod i rusku državu. Ali, ova žalost je i naša žalost. Izginuli su pravoslavni hrišćani i to najviše djeca i omladina, pa šta ima teže i šta ima tužnije od toga?
Međutim, sve nam je jasno, iako bismo mogli govoriti o različitim razlozima mi ćemo se uzdržati. Sve ono što treba da se istumači sigurno će ruska država učiniti i vidjeti ko su nalogodavci. Teroristi su već pohvatani, vidjeće se čija je to zamisao, čija je to zla namjera.Naše je da na ovaj način izrazimo svoj pijetet prema žrtvama, da na ovaj način budemo u bolu sa porodicama, roditeljima, braćom i sestrama postradalih. Da izmolimo Božiju milost koja će primiti ove nevine žrtve u naručje Božije, u Carstvo Božije. Da izmolimo od Boga milost za porodice, za srodnike, za sve one koji su ožalošćeni, da njihove suze Bog vidi i primi, i sabere u svojoj ruci i njihove uzdahe i da da snagu porodicama da izdrže ovaj veliki gubitak i ovu veliku bol.
Nas sa bratskim ruskim narodom vezuje mnogo toga. Od zajedničkog slovenskog porijekla, zajedničke vjere. Cijela istorija Crne Gore u poslednjih 300 godina se prepliće sa istorijom Rusije. Uvijek smo ruski narod doživljavali kao bratski narod, radovali se kad se oni raduju, tugovali kada braća Rusi tuguju.
Ne zaboravljamo velika dobročinstva ruskoga naroda Crnoj Gori. Kada su teški momenti, narod Crne Gore sastradava sa braćom Rusima, naročito u ovom momentu.Mi smo naše molitve uznijeli Bogu i juče kada smo vršili pomen žrtvama NATO agresije na našu otadžbinu i zajedno sa našim žrtvama pominjali smo i žrtve ovoga terora u Moskvi. I to pokazuje da nas žrtve zbližavaju. Ništa tako ljude ne zbližava kao zajednička žalost.
Neka Gospod upokoji duše ove nevine djece, to su sve svete žrtve, svi su oni poginuli za svoju otadžbinu i njih ruski narod zaboraviti neće, a najvažnije je to što su kao nevine žrtve već upisani u knjigu vječnoga života i Božijeg neprolaznog i vječnog pamćenja.
Neka ih Gospod nastani u Carstvu Nebeskome, a porodicama utjeha i duhovna snaga da izdrže ovu žalost. Vama Vaša ekselencijo posebno izražavamo naše saučešće, znamo koliko Vam je teško, ali Vi predstavljate ovdje Rusku državu, Ruska država i ruski narod su jaka država i jak narod. Bilo je mnogo gubitaka u ruskoj istoriji i naravno znamo da ćete vi sve to dostojanstveno izdržati i svakako da će ova tragedija koja se dogodila i ovaj zločin koji je potresao cijelu vaseljenu, a naročito ove nevine žrtve – da će više objediniti i zbližiti ruski narod i da će uz Božiju milost sve ovo izaći na dobro.
Iako žalimo, tugujemo, plačemo, kada se sretnemo sa ovakvim zločinima, znamo da svete žrtve još dublje utemeljuju narod i svoje srodnike i svoju otadžbinu”. – poručio je na kraju Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije.
Podsjećamo u napadu na posjetioce koncerta u Moskvi koji se dogodio u petak uveče, ubijene su za sada kako je otkriveno istragom 133 osobe, ranjeno 140, a tržni centar je zapaljen. FSB je saopštio da je privedeno 11 ljudi, uključujući četvoricu terorista koji su direktno učestvovali u napadu. Građani u redovima čekaju ispred bolnica i domova zdravlja kako bi dali krv. Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin proglasio je 24. mart danom nacionalne žalosti u Rusiji.“
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala