Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ministarstvo zdravlja Srbije potpisuje Memorandum o saradnji sa „Rosatomom“

© Sputnik / Lola ĐorđevićMinistarka zdravlja Danica Grujičić
Ministarka zdravlja Danica Grujičić - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2024
Pratite nas
Ministarstvo zdravlja Srbije potpisaće Memorandum o saradnji sa „Rosatomom“, ruskom državnom agencijom za nuklearnu energiju.
To je najavila ministar zdravlja Danica Grujičić koja prisustvuje međunarodnom forumu „Atomekspo-2024“ koji se održava na teritoriji Sirijus, na jugu Rusije. Na forumu će se razgovarati o globalnoj upotrebi nuklearne energije.
Ona je istakla da nuklearna medicina predstavlja veliku šansu u lečenju malignih bolesti.
„‘Rosatom’ je lider u svetu kada je atomska energija u pitanju. Nuklearna medicina je nešto što je potpuno novo. Velika je šansa u kombinaciji biološke terapije i inovativne terapije sa izotopima, odnosno radiofarmacima", rekla je Grujičićeva.
Dodala je da je nuklearna medicina u razvoju, ali da i mi u saradnji sa „Rosatomom“ možemo veoma brzo ovladati najnovijim tehnologijama.
Ukazala je da je veoma važno to što se preko biološke terapije izotop dovodi baš tamo gde treba, dakle do maligne ćelije.
Prema njenim rečima, to je velika šansa ne samo za onkološke bolesti, nego i za dijagnostiku, posebno autoimunih bolesti jer postoji velika sličnost između sistemskih bolesti, autoimunih i onkoloških.
„I jedne i druge mogu veoma brzo da ugroze život, a nama ostaje da se organizujemo tako kao i oni što rade, da primarna zdravstvena zaštita bude oslonac čitavog zdravstvenog sistema“, navela je Danica Grujičić za RTS.
Forum se održava pod nazivom „Čista energija: Stvaramo budućnost zajedno“, a na njemu učestvuje više stotina učesnika, među kojima su predstavnici vlada i čelni ljudi institucija u nuklearnoj energiji.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala