Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Institut „Vinča“ na „Atomekspu“ u Sočiju /video/

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaLogo korporacije "Rosatom"
Logo korporacije Rosatom - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2024
Pratite nas
Nauka nema granica i naučnici nemaju vremena za gubljenje jer evolucija je u svemu prisutna, posebno u istraživanjima. Ne treba preskočiti i izgubiti ni jednu epohu. Ako neko to učini, neko od kolega će to primeniti, kaže za Sputnjik direktorka Instituta za nuklearne nauke „Vinča“ dr Snežana Pajović, pred odlazak na „Atomekspu“ u Sočiju.
Toga su svesni i zaposleni na Institutu u čijim se laboratorijama već pedeset godina proizvode radiofarmaceutici za svakog pacijenta posebno. Suština moderne medicine je u individualizaciji terapije.
S obzirom da je svaki pacijent različitog genetskog profila, samim tim i bolesti su sve više multifaktorske – simptomi su atipični i teško prepoznatljivi.
„Jako je bitno poznavati sve moguće simptome, ali potrebno je da i dijagnostika bude što tačnija. To omogućava upravo nuklearna medicina, koja određuje vrstu i tip oboljenja i u skladu sa tim se određuju doze lekova, kao i terapijske šeme“, objašnjava Pajovićeva.
Nažalost, radiuofarmaceutici se proizvode jedino u Vinči, što je prema njenim rečima, nedovoljno. Potrebno je takođe da se proizvodnjom kod nas pokriju svi radiofarmaceutici, kao što je potrebno da pacijenti na terapiju ne čekaju dugo i da ne idu u inostranstvo na lečenje.
Radiofarmaceutici daju izuzetno efikasnu i brzu dijagnostiku, dok sa druge strane, mogu se koristiti i u samoj terapiji. Na primer, pomoću njih se može pratiti kretanje kancerogenih ćelija u krvi i uz pomoć njih se mogu primenjivati, kod nekih vrsta kancera izuzetno efikasne terapije.
Zavisno od vrste bolesti, koriste se različite vrste radiofarmaceutika i to ne samo kada su pitanju kanceri, već i kada su u pitanju kardiovaskularne bolesti i bolesti tiroidne žlezde.

Višedecenijska saradnja sa Rusijom

Profesorka Pajović nalazi se trenutno u Rusiji, ne samo zbog učešća na „Atomekspou“, već i kako bi se srela sa rukovodstvom Objedinjenog instituta za nuklearna istraživanja u Dubni. Saradnja sa ruskim institucijama uspostavljena je još u vreme osnivača „Vinče“, profesora Pavla Savića.
Od tada, saradnja sa ruskim kolegama teče na različitim nivoima i na različite načine, kaže Pajovićeva.
„Aktivna saradnja sa Dubnom traje skoro dve decenije. U okviru nje realizuju se bilateralni projekti. Trenutno su pri kraju dvadeset i četiri projekta, a nakon recenzije odobreno je još petnaest projekata iz oblasti radijacione biologije. Ovo posebno naglašavam zato što Objedinjeni institut za nuklearne nauke iz Dubne sve više postaje multidisciplinarni institut“, kaže ona.
Nuklearna fizika je osnovna naučnoistraživačka oblast u Dubni, ali nije jedina. U tome je Dubna slična sa Vinčom, naglašava naša sagovornica. Kontinuirana saradnja sa Dubnom će se nastaviti, a u saradnju se uključila i Privredna komora.

Nauka ne poznaje granice

„Atomekspo“ je izuzetni svetski forum na kome se pruža prilika da se sretnu top menadžeri, naučnici, predstavnici vladinih agencija iz mnogih zemalja, koji će 25. i 26. marta moći da razmene mišljenja, da daju predloge u kom pravcu bi nuklearne oblasti trebalo da se razvijaju, napominje naša sagovornica.
„To je važno za strategiju razvoja mnogih država u pogledu nuklearne energije. Svesni smo kako izgleda energetska situacija u svetu i da moramo da tragamo za novim izvorima energije. Na Ekspu će biti govora i o vodoničnoj energiji, koja je jako bitna. Takozvani zeleni i plavi vodonik su jako aktuelni, ali postavlja se pitanje da li je ta energija dovoljna“, navodi Pajovićeva.
O značaju „Atomekspa“ govore i podaci da je za četrnaest godina, koliko se ova manifestacija održava, na njoj učestvovalo 89 država, 49 000 delegata, 7 000 kompanija i da je potpisano 550 ugovora u vrednosti od 63 milijarde dolara.
I ove godine u Sočiju će biti prisutni predstavnici evropskih i američkih država, kao i naučnici iz tih zemalja.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala