- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Darko Mladić za Sputnjik: Cilj NATO-a nije bila Jugoslavija, već širenje na istok /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićDarko Mladić
Darko Mladić - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2024
Pratite nas
Pravi cilj intervencije NATO-a u situaciju na Balkanu 1990-tih godina nije bila Jugoslavija, već širenje bloka na istok, do granica Rusije, izjavio je za Sputnjik Darko Mladić, sin i pomoćnik čuvenog komandanta bosanskih Srba, generala Ratka Mladića.
„Moj otac je veoma dobro shvatao šta NATO želi, zašto se vodi rat na Balkanu i zašto je Jugoslavija podeljena“, rekao je Mladić.
On je podsetio da je njegov otac svoju profesionalnu vojnu karijeru proveo u elitnim jedinicama Jugoslovenske narodne armije i da je bio upoznat sa planovima NATO-a.

„Iz ovih planova je bilo jasno da cilj NATO-a nisu Jugoslavija i Balkan. NATO je želeo da poveže severno i južno krilo Severnoatlantske alijanse, koje je bilo geografski razdvojeno pre jugoslovenske krize“, smatra Mladić.

„Bilo je jasno da to nije urađeno zbog Balkana. NATO je planirao da se širi na istok. Rusija je bila glavna meta širenja svih ovih godina. Bili smo na početku procesa. Čini mi se da se ono što je počelo u Jugoslaviji 1991. sada završava u Ukrajini“, smatra Darko Mladić.
On je skrenuo pažnju da je NATO delovao po konkretnom planu koji je počeo da se sprovodi mnogo pre 1999. godine – još u Hrvatskoj, kao i u Bosni i Hercegovini, gde su on i njegov otac ratovali. Prvo NATO bombardovanje Srba dogodilo se početkom aprila 1994. godine – u Bosni i Hercegovini, tačnije u samoproglašenoj Republici Srpskoj.
„Nakon što su naše jedinice probile odbrambenu liniju Oružanih snaga Sarajeva (bosanskih muslimana), NATO je počeo da preti vazdušnim napadima. A pošto se naša vojska nije zaustavljala, prvi put su nas bombardovali ograničeno, to je trajalo nekoliko dana... Surova ironija je da je prva bomba pogodila sanitetsko vozilo, koje je bilo jasno označeno velikim crvenim krstom. NATO je tada direktno prekršio svoj mandat neutralnih snaga pod okriljem UN, koji treba da razdvajaju sukobljene strane. Oni su intervenisali na strani bosanskih muslimana kako bi ih spasli od vojnog poraza“, napomenuo je Mladić.
Kako je istakao, „to je zapravo bio prvi put da je NATO intervenisao na jednoj strani sukoba svojim avionima i pomogao da se zaustavi naša ofanziva kada je neprijatelj već poražen“.
Sledeći put NATO je intervenisao krajem avgusta 1995. godine, kada je propala ofanziva oružanih snaga bosanskih Muslimana. Povod za intervenciju NATO-a bila je „isfabrikovana epizoda“, tvrdi Mladić.
„Naša strana je optužena za granatiranje građana na pijaci u Sarajevu, iako je bilo jasno da se radi o isfabrikovanoj epizodi. Naši eksperti na suđenju u Hagu su pokazali da minobacačka salva od pet granata kalibra 120 mm nikako nije mogla da dopre do tamo sa srpskih položaja“, objasnio je Mladić.
On je uveren da je NATO do tog trenutka već nekoliko meseci planirao bombardovanje. Kao primer je naveo da je američki nosač aviona „neočekivano“ uplovio do obala Balkanskog poluostrva, skoro odmah posle incidenta.
„Jasno je da nosač aviona ne može da stigne iz udaljenog dela Sredozemnog mora u Jadransko za samo dva dana i da počne da dejstvuje. Bombardovali su nas u nekoliko hiljada naleta, više od 10 hiljada tona bombi bačeno je na Republiku Srpsku. Cilj je bio da se tamo naruši vojni odnos snaga, da nam se nanese šteta i da se pomogne bosanskim muslimanima. Na kraju je došlo do pregovora koji su se završili potpisivanjem mirovnih Dejtonskih sporazuma u novembru 1995. godine“, podsetio je sagovornik agencije.
Na srpskoj strani tada je bilo nekoliko stotina žrtava, od kojih su velika većina civili i porušeno je mnogo civilne infrastrukture.
Zbog toga smo mi još pre bombardovanja Jugoslavije 1999. godine dva puta na sebi osetili tu ‘neutralnost’ NATO-a u krizi u Bosni i Hercegovini“, naglasio je Mladić.
„Sve mehanizme koje su koristili u jugoslovenskoj krizi, sada koriste u Ukrajini. Najsvežiji primer je da je (francuski predsednik Emanuel) Makron iznenada došao na sumanutu ideju da NATO treba da ratuje u Ukrajini i izazove treći svetski rat. Tako da Rusija može da donese mnogo zaključaka iz iskustva jugoslovenske krize, jer se zapad ponavlja. Naravno, mi nismo Rusija, nemamo vaše mogućnosti: ljudske, ekonomske, vojne. Ali njihove metode koje koriste u Ukrajini su slične onima koje su korišćene u našoj krizi“, rekao je Mladić.
Što se tiče same krize u Ukrajini, ona „nije pokrenuta zbog Ukrajine, već da bi se destabilizovala Rusija, kako bi Zapad zavladao Rusijom na isti način na koji je zavladao bivšom Jugoslavijom“, zaključio je on.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala