Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Bez vojske nema države - moraćemo još više da ulažemo u vojsku /video, foto/

© Tanjug / JADRANKA ILIĆProizvodna hala fabrike "Borbeni složeni sistemi" u kojoj se proizvode "Miloš" i "Lazar"
Proizvodna hala fabrike Borbeni složeni sistemi u kojoj se proizvode Miloš i Lazar - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2024
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ćemo morati više da ulažemo u vojsku jer, kako je rekao, bez vojske nema države.
„Mi moramo da povedemo računa o sebi, o sopstvenoj vojsci. Očigledno je da je vreme izazova u geopolitičkom smislu pred nama. Hoćemo li umeti da se postavimo na najbolje mogući način i da u tim nelakim vremenima sačuvamo i mir i ljude, ali i zemlju, kao i da odvratimo svakog potencijalnog agresora? To je veliko i važno pitanje za nas“, istakao je Vučić tokom obilaska fabrike privrednog društva Borbeni složeni sistemi u Pljakovu kod Kuršumlije u kojoj se proizvode oklopna borbena vozila „Lazar“ i „Miloš“.
Naglasio je da u svakom slučaju srpska vojska mora da se nastavi da jača kao i da se snaže odbrambeni kapaciteti.
„Moramo da postavimo u nekim fabrikama i bolji korporativni menadžment. Moramo da radimo još mnogo više i još mnogo mnogo da uložimo“, rekao je Vučić.

Bez vojske nema države

Vučić je rekao da će još više morati da se ulaže u Vojsku Srbije.
„Ono što je za nas važno da znamo, to je da bez vojske nema države i zato ćemo morati da ulažemo još više u vojsku“, rekao je Vučić.
On je dodao da je prosečna plata u januaru bila 819 evra, a da u martu očekuje da bude preko 850 evra.
„U svakom slučaju, nije to lako ni za poslodavce da izmiruju obaveze na vreme, da plaćaju sve poreze na vreme, a da plate tom brzinom rastu. Mora da bude zasnovano na realnom ekonomskom rastu. Tako da, to su važne stvari“, rekao je Vučić.
Na konstataciju novinara da je to prva fabrika izgrađena u Kuršumliji nakon 40 godina, Vučić je rekao da je siguran da će se ona dalje razvijati.
„Sada možemo da garantujemo da će narednih deset godina biti posla za ljude. Najmanje deset godina. Ionako niko ni o čemu drugom ne razmišlja, nego kako će da ratuje. Dakle, da možemo da prodamo sve, kome god hoćemo“, rekao je Vučić.
© Tanjug / JADRANKA ILIĆRadnik u proizvodnom pogonu fabrike "Borbeni složeni sistemi" u Kuršumliji u kojoj se proizvode borbena vozila "Miloš" i "Lazar"
Radnik u proizvodnom pogonu fabrike Borbeni složeni sistemi u Kuršumliji u kojoj se proizvode borbena vozila Miloš i Lazar - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2024
Radnik u proizvodnom pogonu fabrike "Borbeni složeni sistemi" u Kuršumliji u kojoj se proizvode borbena vozila "Miloš" i "Lazar"
Odgovarajući na pitanje kakva je dinamika naoružanja srpske vojske iz inostranstva, Vučić je podsetio da je Srbija okružena NATO zemljama i da je „noćna mora“ to kako stiže oružje iz inostranstva.
„Svako od njih kad mu padne na pamet i na civilnim vozilima i na svemu drugom se iživljava, pošto morate čekati jedno godinu dana da dokažete da kamion koji ste kupili za prevoz bilo čega, da neće da dobije borbenu upotrebu, a ako bi nešto moglo da ima borbenu upotrebu, onda nema šanse da to izvučemo...“, rekao je Vučić.
Predsedniku je rečeno i da je planiran još jedan pogon za montažu, tako da će se tu i sklapati vozila - "Miloš" i "Lazar".
"Sve što proizvedete danas ima kupce i sa lakoćom pronalazite kupce, svi hoće sve što možemo da proizvedemo. Svi hoće oružje, oruđe i vozila. Nije pitanje cene, već da li možete da proizvedete", naglasio je Vučić i istakao da pre svega treba da jačamo našu vojsku i odbrambene kapacitete.
Vučić je rekao da u savremenom svetu sada postoje tri bitne stvari.
"Prva, sve evropske zemlje beleže strahovit pad prirodnog priraštaja uključujući i Albaniju i ono što je pod kontrolom Prištine. Kod nas je pad čak najmanji Druga stvar, niko u razvijenim zemljama neće da ide u vojsku. Treća stvar, je da moramo da se naviknemo da ćemo u svim sferama društva, osim u vojsci, imati ljude iz inostranstva" rekao je Vučić.

Insistirao sam da se radnicima povećaju plate

Vučić je poručio radnicima fabrike „Borbeni složeni sistemi“ da je on insistirao da im se povećaju plate, zahvalio im se na trudu i radu i dodao da će plate biti i veće, jer će i fabrika raditi mnogo više.
„Hvala na trudu i radu i da još vrednije i marljivije radite. Ja sam insistirao da vam povećaju plate, znao sam da imaju prostora, jer sam znao koliko su novca dobili od države. A vas molim da se zaista posvetite radu u ovoj firmi, i ovo nije kraj povećavaćemo i dalje plate“, rekao je predsednik Srbije.
Istakao je da firma ima budućnost, da će raditi još mnogo više.
„Radiće još mnogo poslova, širiće svoje objekte i kapacitete, a plate će vam biti neuporedivo bolje. Zato vas molim da ljubomorno čuvate svoj posao, ljubomorno čuvate svoje radno mesto, ali da se borite za svoju zemlju“, rekao je Vučić.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala