- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Kadrovi iz Beograda obišli svet – i ko nije znao sada zna: „Srbi, Rusi, braća zauvek!“

© Sputnik / Petar MilovanovićZvezda - Zenit
Zvezda - Zenit - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2024
Pratite nas
Preko 40.000 ljudi prisustvovalo je fudbalskom spektaklu Crvene zvezde i Zenita u subotu na stadionu „Rajko Mitić“. Sudbina je namestila da ovaj meč bude odigran dan posle monstruoznog terorističkog akta u Moksvi, a dan pre obeležavanja godišnjice vazdušnog napada NATO snaga na Srbiju, pa je tako sve proteklo u znaku snažnih poruka.
Ruskim klubovima i reprezentaciji zabranjeno je učešće na međunarodnim takmičenjima, ali su oni uvek dobrodošli u Srbiji. Fudbaleri Crvene zvezde ugostili su ekipu Zenita u teškom trenutku za ruski narod.
Dan ranije u Moskvi se dogodio teroristički napad u dvorani „Krokis siti hol“ u kojem je ubijeno preko 130 ljudi, a preko 150 ranjeno, pa je tako utakmica srpskog i ruskog kluba počela minutom ćutanja.
Posle toga Danica Crnogorčević otpevala je pesme „Kaćuša“ i „Oj Kosovo“ uz pratnju celog stadiona.
Navijači su pripremili i specijalnu bakljadu, srpske i ruske zastave preplavile su čuvenu Marakanu, a poruku koja je bila i ispisana i jasno izgovorena video je i čuo ceo svet: „Srbi, Rusi, braća zauvek“.
Navijači oba kluba zajedno su ponavljali ove reči čije značenje ima posebnu simboliku.
Zvezda je pobedila golom Nikole Kneževića u 82. minutu, ali fudbal je bio u potpuno drugom planu. Dok je delegacija ruskog kluba stigla u srpsku prestonicu emotivno pogođena zbog monstruoznog terorističkog akta, za navijače Zvezde ovaj meč bio je prilika da podsete da se dan kasnije obeležava 25 godina od vazdušnog napada NATO snaga na Srbiju.
Zbog svega pomenutog, na jednoj strani Marakane mogla je da se vidi poruka „24.3.1999. Pamtimo vojsku, decu, mostove i sve ljude nedužne“, dok je sa druge strane stajao transparent „Moskva, opalkujemo“.
Fudbalski meč je ovog puta bio prilika da se pokaže solidarnost i da se prenese poruka u svet da će dva naroda nastaviti da se podržavaju.
Miljanov korner - sportski podkast - Sputnik Srbija
Novi Jutjub kanal emisije „Miljanov korner“
Bogdan Bogdanović - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2024
SPORT
Bogdan slavio u srpskom NBA obračunu – Denver morao bez povređenog Jokića
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala