- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Zašto se smanjuje broj ležaljki na grčkim plažama - šta nas zapravo očekuje ovog leta

© AP Photo / Thanassis StavrakisPlaža
Plaža  - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2024
Pratite nas
Poslednjih godina je postojala velika zabrinutost jer su hoteli i različiti objekti zauzimali veći deo plaža ostavljajući vrlo malo prostora turistima.
Pred predstojeću letnju sezonu Grčka je usvojila nove propise kojim su uvedena stroža pravila za korišćenja plaža. Novi zakon predviđa da 70 odsto prostora na bilo kojoj plaži u ovoj zemlji ostane bez ležaljki kako bi mesto za odmor turista bilo uređenije i kako bi se sprečile gužve.
Novi propis donosi i pravilo da se plaže u zaštićenim područjima oslobode na 85 odsto, a da se ležaljke potpuno zabrane u ekološki osetljivim područjima. Na ovim mestima će biti uspostavljene takozvane nedodirljive plaže, na kojima ležaljke neće moći da se koriste, piše Politika.
Poslednjih godina je postojala velika zabrinutost zbog toga što su hoteli i različiti objekti zauzimali veliki deo plaža ostavljajući vrlo malo prostora turistima. Zato se sada menja i način dodele dozvola i koncesija da bi se povećala transparentnost i mogućnost države da kontroliše te kompanije.
Kako prenose grčki mediji, premijer Kirijakos Micotakis najavio je sve ove mere, navodeći da ova turistička zemlja želi da reši problem prevelikih gužvi ovog leta. I on je ukazao na problem koji su napravili brojni restorani zauzimajući veliki deo obale, zbog čega je sve manje prostora za goste. Novi propisi inače regulišu i dobijanje dozvola u budućnosti.
Turisti će se ovog leta širom sveta suočiti sa različitim ograničenjima koja uvode evropske zemlje kako bi sprečile masovni turizam, gužve i zaštitile lokalno stanovništvo.
U jednom poznatom španskom letovalištu uvedene su, na primer, kazne od 1.200 evra za kupanje između ponoći i sedam sati ujutro, a zabranjeno je i spavanje na plaži u tom periodu. Portugalija je uvela radikalne kazne za one koji koriste zvučnike na plažama, a Sardinija kazne od 3.500 evra za one koji kroče na zabranjene plaže. Uz to se svuda uvode različite takse kako bi se turisti praktično odvratili od preteranih poseta.
Grčka uvodi novu taksu koja bi trebalo da pokrije štete od ekstremnih vremenskih uslova i očekuje se da će samo ove godine na ime tih prihoda inkasirati 300 miliona evra. Svi koji se budu odmarali u ovoj zemlji od marta do oktobra mogu da računaju na plaćanje ovih naknada koje zavise od vrste smeštaja i kreću se od jedan do četiri evra po noćenju.
Oni koji borave u apartmanima i hotelima sa jednom ili dve zvezdice izdvajaju 1,50 evra, u hotelima sa tri zvezdice tri evra, sa četiri zvezdice sedam , a u luksuznim hotelima 10 evra po noćenju.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala