- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Terorizam u Moskvi – deo specijalnog rata, cilj je izazvati sukob pravoslavlja i islama u Rusiji

© Sputnik / Alexandr Kryazhev / Uđi u bazu fotografijaOdavanje počasti žrtvama terorističkog napada u Moskvi.
Odavanje počasti žrtvama terorističkog napada u Moskvi. - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2024
Pratite nas
Teroristički napad u Moskvi je deo specijalnog rata čiji je cilj da dođe do sukoba između etničkih Rusa i kavkaskih naroda, odnosno sukoba pravoslavlja i islama, smatra režiser i publicista Dragoslav Bokan.
Teroristički akt u Moskvi direktan je udar ne samo na Ruse i rusku državu već i na višenacionalnu Rusku Federaciju, kaže Bokan za Sputnjik. To je stepen više jer su teroristi izabrali najveći tržni centar u Ruskoj Federaciji u vlasništvu krupnog azerbejdžanskog biznismena Arasa Agalarova, čiji sin je bio oženjen ćerkom azerbejdžanskog predsednika.

Udar ne evroazijski centar Rusije

Bokan podseća da je Agalarov čovek koji je svojevremeno doprineo uspostavljanju boljeg kontakta između bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa i predsednika Rusije Vladimira Putina, a takođe veoma važna ličnost za odnose između Rusije i Azerbejdžana, dodaje Bokan.
U tom smislu, smatra naš sagovornik, „Krosus siti hol“ je simbolično neka vrsta evroazijskog centra Moskve. Zato nije slučajno što se to desilo baš tu, a udarili su na nevine ljude ne ovi što su pucali, izvršioci, nego oni koji su to organizovali, ko god oni bili, a kako ističe Bokan.
„To sigurno nisu neki iz podsaharske Afrike nego neki iz evroatlantskog sveta“.
Po njegovom mišljenju, organizatorima ovog terorističkog akta namera je bila da se oživi stari repertoar uvreda na račun kavkaskih naroda zbog toga što su oni izvršili sve to, a da onda time izazove reakcija ljudi iz Ingušetije, Dagestana, Čečenije i da tako pokušaju da rasplamsaju sukob na etničkim osnovama i takođe, sukob između pravoslavnih i muslimana.
Bokan podseća i da je grupa „Piknik“ koja je trebalo da ima koncert u „Krokus siti holu“ prva ruska grupa koja je gostovala na tek oslobođenom Krimu, da je po tome bila poznata i da su je nakon toga Ukrajinci odmah stavili na crnu listu.

Hibridni rat zbog nemogućnosti obojene revolucije u Rusiji

Kad sve saberemo i oduzmemo vidimo da tu nema nikakvih slučajnosti, a da ne govorimo da je to reakcija na izbor Vladimira Putina za predsednika, kaže Bokan i dodaje da se tokom izborne kampanje dogodio i pokušaj manipulacije smrti opozicionara Alekseja Navaljnog koji je preminuo od srčanog udara u zatvoru.
Naš sagovornik skreće pažnju i na činjenicu da teroristi iz „Krokus siti hola“ nisu vikali „Alahu akbar“ dok su pucali, što nije tipično za tzv. islamsku državu, nego su pokušali da beže prema ukrajinskoj granici.
„Tako da koliko god mi bili naivni možemo neke zaključke da izvedemo iz svega ovoga – da ovo nije uobičajen teroristički akt na način kakav se ranije dogodio u pozorištu na Dubrovki, u Beslanu i na raznim drugim mestima. Ovo je nešto sasvim drugačije, izuzetno, i ovo je specijalni hibridni rat. Pošto već ne mogu da izvedu obojenu revoluciju i pošto nemaju svoje opozicione marionete da ih koriste protiv Putina, oni sad pokušavaju da rasplamsaju sukob između Rusa i kavkaskih naroda i između pravoslavnih i muslimana“, zaključio je Bokan.
U napadu na posetioce koncerta u Moskvi koji se dogodio u petak uveče, najmanje 133 osobe su ubijene, a pretpostavlja se da će ta brojka i dalje rasti. FSB Rusije je saopštio da je u blizini rusko-ukrajinske granice privedeno 11 ljudi, uključujući četvoricu terorista. Građani u redovima čekaju ispred bolnica i domova zdravlja kako bi dali krv.
Pogledajte i:
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2024
RUSIJA
Putin: Platiće svako ko je odgovoran za teroristički napad /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala