- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Teroristički akt u Moskvi prekretnica – još će više mobilisati rusku javnost

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaOdavanje počasti žrtvama terorističkog napada u Moskvi.
Odavanje počasti žrtvama terorističkog napada u Moskvi. - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2024
Pratite nas
Nema sumnje da je napad u „Krokus siti holu“ u Moskvi najvećii teroristički akt u novijoj istoriji Rusije posle Beslana 2004. godine i da će ovaj događaj izazvati potpuno suprotan efekat od onog koji su organizatori i izvršioci predviđali, kaže za Sputnjik politikolog dr Rajko Petrović.
Petrović smatra da će teroristički akt u Moskvi samo još više mobilisati rusku javnost i dodatno ojačati kapacitete ruske države da se nose sa takvom vrstom izazova.

Teroristički akt prekretnica

„Raduje činjenica da su praktično svi bitniji svetski centri moći osudili ovaj bezumni varvarski čin. Ali se sa druge strane postavlja pitanje da li se ovaj događaj može vezivati samo za organizaciju tzv. islamske države ili bilo koji oblik islamističke, radikalne, ekstremne organizacije, ili pak iza njega stoje neki drugi centri moći. Postavlja se i pitanje zašto su izvršioci pokušali da pobegnu baš preko rusko-ukrajinske granice. Međutim, apsolutno sam uveren u to da će ovaj događaj biti jedna od prekretnica rata u Ukrajini.“
Sada će ruska javnost biti mnogo više svesna toga koliko je važno da Rusija maksimalno zaštiti svoje granice, a sa druge strane, sada ni najviše antiruski raspoloženi mediji na Zapadu ne mogu govoriti bilo šta protiv Rusije u kontekstu ovog događaja, smatra Petrović.

Rusija zadala smrtonosni udarac tzv. islamskoj državi

Više od sto mrtvih, nažalost, svakako je opomena i svim drugim državama da se moraju boriti protiv islamističkog terorizma, dodaje Petrović.
„Istovremeno, nije čudo što je, nažalost, Rusija odabrana za metu napada s obzirom da su, kao prvo, pripadnici te organizacije mislili da je Rusija sada ranjivija zbog sukoba u Ukrajini, nedavno održanih izbora itd. A sa druge strane, nemojmo zaboraviti da je Rusija bila ta koja je zadala praktično smrtonosni udarac tzv. islamskoj državi u Siriji, odnosno na Bliskom istoku i da oni to nikada nisu oprostili Rusiji.“
Petrović podseća da su zvaničnici Ukrajine rekli da se ne služe terorističkim metodama, dok je iz SAD, Velike Britanije i drugih zapadnih zemalja ne samo stiglo saučešće, već je i ponuđena neka vrsta pomoći ukoliko to bude potrebno.
Međutim, indikativno je da su počinioci pokušali da pobegnu preko granice sa Ukrajinom a da nisu bežali u pravcu Centralne Azije, dodaje Petrović.
„Mislim da je prerano govoriti da li je neko od njih umešan ali ono što je najvažnije jeste da je rusko rukovodstvo poručilo da će svako ko je bio umešan morati da snosi drastične posledice i, ukoliko je ukrajinska strana umešana u to, da će Rusija dodatno obratiti pažnju na tok rata u Ukrajini.“
U napadu na posetioce koncerta u Moskvi koji se dogodio u petak uveče, najmanje 133 osobe su ubijene, a pretpostavlja se da će ta brojka i dalje rasti. FSB Rusije je saopštio da je u blizini rusko-ukrajinske granice privedeno 11 ljudi, uključujući četvoricu terorista. Građani u redovima čekaju ispred bolnica i domova zdravlja kako bi dali krv.
Pogledajte i:
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2024
RUSIJA
Putin: Platiće svako ko je odgovoran za teroristički napad /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala