- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

I posle stotinu godina pobeđuje Čkaljin osmeh | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2024
Pratite nas
U novom izdanju emisije „Orbita kulture“ otkrivamo tajne poruke koje šalju deca „svojim rečima“, kao i tajnu dogovečnosti književne smotre „Borina nedelja“.
Šta će sve obeležiti ovogodišnju 58. Borinu nedelju, jednu od najdugovečnijih i najuglednijih književnih manifestacija čija je završnica dodeljivanje nagrade Bora Stanković – za Orbitu kulture otkriva urednik Književne zajednice Borisav Stanković – Miroslav Cera Mihailović.
Kako su se u prvoj proznoj knjizi „Balet gubavaca“ legendarnog kanadskog kantautora Lenarda Koena, našle sve teme kojima se ovaj umetnik bavio celog života – od ljubavi, stida, otuđenosti i osećaja bezvrednosti, do žudnje za ljubavlju i porodicom saznajemo od urednika kuće Geopoetika Vladislava Bajca. O značaju dela „Snovi svirepih noći“ švedskog istoričara Petera Englunda, intimnoj istoriji prekretnice Drugog svetskog rata, za Sputnjik govori Milan Ristović.
O predstavi „Oliver Tvist“ rađenoj prema kapitalnom delu Čarlsa Dikensa, u adaptaciji Milene Depolo i u režiji Milana Karadžića a koja se posle šest godina vraća na scenu Pozorišta „Boško Buha“ , Milena Depolo otkriva zbog čega je i danas aktuelno pitanje socijalne pravde kao i pitanje teškog položaja mnoge dece koja usled siromaštva, ratova, porodičnog nasilja ostaju nevidljiva za društvo.
Zašto veruje da je sa svojih 500 glumaca, radeći hit filmove i serije ispunio svoju sudbinu – otkriva legendarni reditelj Zdravko Šotra, autor knjige „Mojih 500 glumaca“.
Kakve je uspomene vezuju za saradnju i druženje sa velikim Miodragom Petrovićem Čkaljom, sa kojim je davne 1979. godine snimila čuvenu seriju „Vruć vetar“, kako joj je popularni Firga postao prijatelj za ceo život – za Sputnjik otkriva Vesna Čipčić, a povodom obeležavanja 100 godina od rođenja našeg najvećeg komičara.
Kako je izgledao život u Indoneziji pod vlašću holandskih kolonizatora, zašto je odlučila da ispriča priču svoje čukunbabe – sudbinu jedne od mnogih konkubina holandskih osvajača i kako je nju odredila činjenica da je polu Indonežanka, a polu Holanđanka, otkriva nam autorka knjige „Svetlije od mene“ Dido Mihilsen, gošća izdavačke kuće „Klio“.
Kako se stvara „Srpskiričarska rečorčica“ i zbog čega je ovaj jedinstveni rečnik detinjih reči i izraza važan čuvar našeg mentalnog leksikona – za „Orbitu“ objašnjava priređivač knjige Vesna Smiljanić Rangelov.
Po kojim kriterijumima pisci vrednuju dela drugih pisaca, kakvi su trendovi u savremenoj domaćoj književnosti, kako se za potrebe ocenjivanja prevazilaze sopstveni literarni afiniteti – o svemu tome razgovaramo sa književnicom Ljubicom Arsić, članicom žirija za dodelu nagrade „Vladan Desnica“ NBS koju žiri sastavljen od pisaca dodeljuje – kolegama.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Otkriva li duhovnog aristokratu svest o služenju ili o privilegovanosti | Orbita kulture
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala