- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Najbolji algoritam veštačke inteligencije: Zašto se Amerika uplašila Tik-toka /video/

Tik Tok - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2024
Pratite nas
Pre mesec i po dana čitav svet se podsmevao američkom senatoru Tomu Kotonu kada je pred kamerama propitivao generalnog direktora Tik-toka Šou Zi Čua da li je ikada bio član Komunističke partije Kine i kakve ima veze s Komunističkom partijom Kine. A Šou Zi Ču uporno pokušavao da objasni da je državljanin Singapura pa to nikako ne može da bude.
Ali sad je već manje smešna ova parodija makartijevskog lova na (crvene) veštice… Naime, Tik-tok će se uskoro naći pred izborom, preciznije rečeno, ucenom da promeni vlasnika ili će biti zabranjen; po matrici već primenjenoj na popularnu gej dejting aplikaciju Grajnder čiji je kineski vlasnik 2020. godine bio prisiljen da je proda za 600 miliona dolara usled navodne bojazni za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Američkih Država i mogućnosti da podaci budu upotrebljeni za ucenu Amerikanaca koji još nisu izašli iz ormana i otkrili svoje prave sklonosti. Što će reći samo da je mogućnost za ovakvu ucenu korisnika ove gej aplikacije iz kineskih prešla u neke druge ruke…

Državna otimačina

Ubedljivom većinom glasova od 352 ”za” prema 65 glasova protiv, Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je prošle srede Zakon (rogobatnog naziva) o zaštiti Amerikanaca od aplikacija koje kontrolišu strani protivnici. Njegova glavna odredba je ultimatum kineskoj kompaniji ”BajtDens” da se povuče iz vlasništva u Tik-toku u korist neke (geo)politički poželjnije korporacije – ili će Tik-tok biti izbačen iz prodavnica aplikacija u Sjedinjenim Američkim Državama, to jest zabranjen.
Toliko o slobodi tržišta – utoliko više što su Tik-tok i njegovi kineski vlasnici striktno poštovali restriktivne američke propise o, na primer, serverima na tlu Amerike i čuvanju svih podataka na njenoj teritoriji. Ali ni brižljivo poštovanje zakona ponekad nije dovoljna garancija da ćete u skladu s pravom biti tretirani u tom poretku zasnovanom na (njihovim) pravilima da mogu da rade šta god im se hoće…
Proceduralno, zakon još treba da prođe kroz Senat gde bi moglo da dođe do izvesnog zastoja, ali samo zato što i tamo već postoji slična verzija iste stvari kojom se Ministarstvu trgovine daje pravo da direktno zabrani nepoželjne aplikacije umesto prinudne prodaje, pa te detalje sad treba uskladiti. A predsednik Amerike Džo Bajden već je najavio svoj potpis na zakon čim bude usvojen, tako da nema sumnje da će se to i dogoditi jer je podrška dvopartijska.

Hipotetička pretnja

Oficijelni razlog za ovu državnu iznudu formulisao je republikanski senator Marko Rubio, potpredsednik Komiteta za obaveštajne poslove, objasnivši da ”kompanija poseduje jedan od najboljih algoritama veštačke inteligencije na svetu”, koji ”koristi podatke Amerikanaca da, u suštini, čita vaše misli i predviđa kakve snimke želite da vidite”.
Ukratko, kako se predstavlja, bojazan je da Kinezi prikupljaju podatke o Amerikancima i onda utiču na njihovo ponašanje.
Međutim, kako ukazuje portal ”Intersept” koji je ovim povodom potražio konkretne podatke od FBI-a i pozvao se na svedočenja najviših zvaničnika američke obaveštajne zajednice, ne postoji nijedan dokaz da se tako nešto zaista događa, odnosno kineska pretnja koja služi kao izgovor za američku iznudu i ucenu je samo hipotetička – klasični slučaj drž’te lopova gde bi američka (”duboka”) država da stavi svoju šapu na pomenuti najbolji algoritam na svetu koji još nije pod njenom kontrolom. Kako bi svoju kontrolu i uticaj nad Amerikancima – i ne samo njima – mogli i dodatno da prošire.

Stavljanje pod kontrolu

Jer već i sada, kako je ovih dana ukazao vlasnik Iksa Ilon Mask, ”’Gugl’ se hiljadama puta meša u svakoj izbornoj sezoni kako bi pomogao demokratama”. Dok je Federalni apelacioni sud u Sjedinjenim Američkim Državama još prošlog septembra doneo jednu presudu u okviru koje je ustanovljeno i da su FBI i Bela kuća direktno sarađivali s društvenim mrežama na uklanjanju nepoželjnih sadržaja.
Pri čemu je nužda da se i Tik-tok stavi pod sličnu vrstu kontrole sad i još intenzivnija jer se ova aplikacija daunlouduje koliko sve ostale društvene mreže zajedno. A Donald Tramp, koji se prvi zalagao za zabranu Tik-toka, sada se protivi zabrani jer bi to samo, kaže, ”pomoglo narodnom neprijatelju ’Fejsbuku’”.
Doduše, otkriva s tim u vezi nemački nedeljnik ”Špigl”, Trampov nekadašnji ministar finansija Stiven Mnučin želi da sa konzorcijumom koji bi okupio učestvuje u (prisilnoj) kupoprodaji Tik-toka, dok jedan od najkrupnijih republikanskih donatora Džef Jas, koji važi za mogućeg ministra finansija u eventualnoj vladi Donalda Trampa, poseduje 15 odsto vlasništva u kompaniji ”BajtDens”, pa se u onom političkom stavu možda krije i izvestan sukob interesa.
Ali istovremeno i ”krajnja desnica u Evropi”, javlja ”Politiko”, koristi ovu platformu da pridobije mlade glasače, pa je uzbuna utoliko veća…
Šta će biti s Tik-tokom, i zašto je taj slučaj važan? Ko kontroliše šta mislimo? Kakve to veze ima s izborima i slobodom govora? I kako će na moguću zabranu Tik-toka u izbornoj godini u Sjedinjenim Američkim Državama reagovati 170 miliona njegovih zadovoljnih korisnika?
O ovim su pitanjima u ”Novom Sputnjik poretku” razgovarali publicista Marko Tanasković i koautor podkasta ”Lokomotiva” Marko Nikolić.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala