- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Vučić: Ukinućemo moratorijum na nuklearnu energiju

CC0 / Unsplash / Dalekovod
Dalekovod - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2024
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će moratorijum na nuklearnu energiju biti ukinut, ističući da je nuklearna energija čista zelena energija.
„Ukinućemo moratorijum, moramo da preživimo i imamo struju. Francuska hoće da poveća kapacitet nuklearki. Tradicionalna nuklearna elektrana bi nam rešila sve probleme. To su ogromne pare, a sve mora da bude bezbedno. To je čista zelena energija i zato nam treba dobra ekonomija. Ove godine moramo da počnemo i izgradnju naftovoda", rekao je Vučić za TV Prva.
Srbija će, dodao je, morati da menja zakone koji su doneti još u periodu SFRJ.
„Trošićemo četiri puta više struje do 2050. godine, a mi danas jedva krpimo ovo, jer su potrebe i privrede i privatnika mnogo veće. Moramo da gradimo naftovod, da idemo sa novim konektorima, obezbedimo dodatna skladišta za gas i molim Ruse da nam daju mogućnost da se pravi gde su bili nafta i gas. Moramo da idemo sa naftovodom ka Mađarskoj, ali da pravimo veća skladišta“, rekao je Vučić.
Naveo je i da je Vojsci Srbije rekao da na 100 odsto popunjenosti dodaju još 50 odsto i istakao da struje neće biti u pola evropskih zemalja.
„Radimo solarne panele sa Amerikancima gde će biti 1000 megavata kapaciteta, radićemo Bistricu koja će imati struju i baterije. Završava se prvi veliki kompleks u Kostolcu da bar taj ugalj koristimo, ali sve što budemo proizvodili, naplaćivaće nam takse i zato struju moramo iz zelenih energija da stvaramo. Najbolje bi bilo da izgradimo tradicionalnu nuklearku, ali za to nemamo para. Potrebno je bar 20 milijardi i da traje izgradnja 10 godina“, rekao je Vučić.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala