Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ukrajinu vojno pomaže lažna država Kosovo uz blagoslov Amerike i NATO

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaVojne vežbe Ukrajine i zemalja NATO-a
Vojne vežbe Ukrajine i zemalja NATO-a  - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2024
Pratite nas
NATO želi da kroz vojnu pomoć Prištine Ukrajini drugima Kosovo nametne lažnu državu Kosovo kao suverenu, dok Amerika pokušava da od Ukrajine dobije priznanje državnosti Kosova. Suština svega je da se međunarodno pravo krši i dalje a da svi ćute, kaže penzionisani general Mitar Kovač.
Takozvani kosovski ministar odbrane Ejup Maćedonci koji je u vojnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj prisustvovao sastanku Kontakt grupe za Ukrajinu, najavio je vojnu pomoć Kijevu, kako u naoružanju, tako i u obuci.

Ozbiljno kršenje međunarodnog prava

General-major u penziji i osnivač Evroazijskog bezbednosnog foruma, profesor dr Mitar Kovač nije iznenađen ovom vešću.
„Što se tiče vojne pomoći takozvane NATO države Kosovo, moramo imati u vidu širu sliku odnosa Zapada generalno prema Prištini, a u okviru toga i ulogu NATO pakta u odnosu na ukrajinsku krizu. Podrška Ukrajini je konstanta kad je NATO u pitanju, a vremenom je i intenzivirana. Cilj NATO pakta je da u pomoć Ukrajini uključe svakoga do koga mogu da dopru, pa su na taj način uvukli i tradicionalno vojno neutralne države sveta u svoje kandže. Na ovaj način NATO pokušava da našu okupiranu teritoriju, koju su proglasili za lažnu državu, stave u kontekst međunarodno priznate države koja „rame uz rame“ sa drugim državama šalje vojnu pomoć Ukrajini,“ navodi Kovač.
On konstatuje da svako ko gleda i sluša sa strane o ovome mora da se zapita do koje granice se međunarodno pravo krši, i do koje granice je Zapad spreman da ide u tome, s obzirom da je ne samo stvorio nelegalno tzv. državu Kosovo nego ju je, takođe nelegalno, naoružao.

Amerika želi ukrajinsko priznanje Kosova

„Zna se da ovo nije legitiman postupak, ali na žalost Amerika je ta koja za sada diktira evropske planove. Sve što je u njenim spoljnopolitičkim interesima je navodno moralno da se dešava, a sve što je u suprotnosti sa njihovim interesima, iako se krši međunarodno pravo, za njih je loše, to jest, nemoralno", ističe Kovač.
Prema njegovim rečima, iza ove najave iz Prištine krije se i nešto više od same vojne podrške Ukrajini.
„Mislim da na ovaj način Amerika i NATO pakt nameravaju da kod Ukrajine i njihovog režima razviju osećaj „prijateljstva“ sa lažnom državom Kosovo i da u nekom narednom koraku Amerika pritisne Ukrajinu da prizna Kosovo kao državu. Verujem da je to ta neka igra koju Amerika igra jer zajedničko i Ukrajini i Prištini jeste to što su obe tvorevine Amerike i što nad njima lebdi američka zastava,“ ocena je Kovača.

Priština se dobrano „otvorila“ prema Kijevu

Maćedonci je poručio da Kosovo ostaje nepokolebljivo u podršci borbi ukrajinskog naroda, a na svom profilu na društvenim mrežama naveo je da je „informisao ministre i predstavnike Kontakt grupe“ o podršci KBS u obuci ukrajinskih trupa u okviru operacije "Interfleks" u Velikoj Britaniji, kao i o obuci za razminiranje koju KBS sprovodi u saradnji sa Eukomom (američka evropska komanda) na Kosovu.
Istakao je i da će naredne nedelje Ukrajini biti upućen prvi paket vojne podrške, koji se sastoji od taktičkih kamiona, taktičkih vozila i vojnih oklopnih automobila, a da se priprema i drugi paket vojne podrške koji se sastoji od hiljada minobacačkih granata i koji će uskoro biti poslat u Ukrajinu kao podrška jedinicama ukrajinske vojske u povećanju indirektne vatrene moći.
Američka avio-baza Ramštajn u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2024
SVET
Zapadni mediji: SAD dale prazna obećanja Ukrajini na sastanku u Ramštajnu
Albanska zastava u Prištini  - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2024
SRBIJA
Maćedonci: Kosovo sledeće nedelje šalje prvi paket vojne pomoći Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala