Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srpska vojska u blizini administrativne linije sa KiM? Oglasilo se Ministarstvo odbrane

© Sputnik / Lola ĐorđevićPrikaz naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije
Prikaz naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije  - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2024
Pratite nas
Načelnik Komisije za primenu Vojno-tehničkog sporazuma Zoran Jovanović izjavio je, povodom navoda Aljbina Kurtija o kretanju snaga Vojske Srbije u blizini administrativne linije sa KiM, da je reč o nastavku kampanje dezinformacija usmerenih protiv Vojske Srbije i snaga bezbednosti, sa ciljem podizanja tenzija.
Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović istakao da je zapravo reč o redovnoj patroli duž administrativne linije, u bliskoj koordinaciji sa Kforom.
"Širenje obmana i dezinformacija, koje su mnogo puta do sada razotkrivene kao najobičnije laži, deo su šire kampanje Privremenih institucija samouprave u Prištini koja za cilj ima podizanje tenzija, obmanjivanje javnosti, stvaranje nepodnošljivih uslova za život Srba na Kosovu i Metohiji i izbegavanje međunarodno prihvaćenih obaveza", rekao je Zoran Jovanović, navodi se u saopštenju Ministartva odbrane.
On je pojasnio da se u objavi na društvenim medijima vide pripadnici Vojske Srbije u Kopnenoj zoni bezbednosti koji izvršavaju redovne zadatke na obezbeđenju administrativne linije i kontroli Kopnene zone bezbednosti, u skladu s Vojno-tehničkim i svim drugim potpisanim sporazumima, kao i da u izvršavanju tih zadataka i primeni Vojno-tehničkog sporazuma Vojska sarađuje sa Kforom.
Jovanović je rekao i da je za kontrolu sprovođenja Vojno-tehničkog sporazuma, saradnju s Kforom i održavanje neprekidne komunikacije između snaga bezbednosti Srbije i Kfora zadužena je Komisija za primenu Vojno-tehničkog sporazuma.
"U obezbeđenju administrativne linije prema KiM nema mesta za tzv. kosovsku policiju ili tzv. kosovske bezbednosne snage, budući da Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Vojno-tehnički sporazum ne prepoznaju druge subjekte sem međunarodnog civilnog i bezbednosnog prisustva u Pokrajini i snaga bezbednosti Republike Srbije. U tom smilu, navodi da tzv. kosovke vlasti blisko prate situaciju u slučaju nekakvog prelaska administrativne linije nemaju uporište u realnosti i pokazaju potpuno ignorisanje dogovorenih sporazuma", rekao je on.
Prema njegovim rečima pravovremenim i sveobuhvatnim pripremama, pravilnom organizacijom snaga i preduzimanjem adekvatnih taktičkih radnji i postupaka, Vojska Srbije obezbeđuje administrativnu liniju, vrši kontrolu, sprečava ilegalne prelaske administrativne linije, pojedinačne i grupne ekstremističke aktivnosti i delovanje organizovanog kriminala u Kopnenoj zoni bezbednosti.
"I nastaviće da bude faktor mira i stabilnosti, što se ne može reći za Privremene institucije samouprave u Prištini", istakao je Jovanović. Kurti je u četvrtak izneo tvrdnje u kojima je naveo da su nedaleko od administrativnog prelaza u Zubinom Potoku primećene jedinice Vojske Srbije kao i da Oružane snage Srbije sprovode redovne vežbe i koriste ih kao izgovor da izazovu namerne provokacije blizu granice sa KiM.

Starović: Kurti izmišlja invaziju kako bi nastavio maltetiranje Srba na KiM

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović izjavio je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izmišlja invaziju kako bi nastavio maltertiranje i represiju nad Srbima koji žive na KiM.
Reagujući na snimak koji je Kurti objavio tvrdeći da se na njemu navodno vide specijalizovane jedinice Vojske Srbije nekoliko metara od administrativne linije, Starović je istakao da je zapravo reč o redovnoj patroli duž administrativne linije, u bliskoj koordinaciji sa Kforom.
Starović je u objavi na mreži Iks istakao da je Kurti pre godinu i po dana u vojnom stilu sproveo okupaciju severa KiM, zabranio Srbima da glasaju na izborima, nametnuo albanske gradonačelnike u srpskim gradovima, zabranio svu srpsku robu na tržištu i od početka februara ukinuo srpsku valutu, osiromašivši i izgladnjujući najugroženije pripadnike srpske zajednice.
On je dodao da je sve te jednostrane diskriminatorske mere prećutno odobravala međunarodna zajednica, pod izgovorom takozvanog "kosovskog suvereniteta" i istakao da prisustvo militarizovanih monoetničkih albanskih jedinica kosovske policije na severu KiM krši rezoluciju 1244 SB UN i Briselski sporazum.
"Da još jednom ponovim, jasno i glasno, srpske oružane snage nikada nisu ušle na teritoriju Kosova nakon 1999. godine i nikada neće, dok im to ne dozvoli Kfor, kako je predviđeno Rezolucijom 1244 SB UN", naveo je Starović.
Aljbin Kurti je kasno sinoć izneo tvrdnje u kojima je naveo da su nedaleko od administrativnog prelaza u Zubinom Potoku primećene jedinice Vojske Srbije kao i da Oružane snage Srbije sprovode redovne vežbe i koriste ih kao izgovor da izazovu namerne provokacije blizu granice sa KiM.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala