Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Lajčak: Veoma nizak nivo poverenja u dijalogu Beograda i Prištine

© Sputnik / Lola ĐorđevićMiroslav Lajčak
Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2024
Pratite nas
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, izjavio je da, kada je u pitanju strategija za dijalog u narednim mesecima, dve strane pre svega treba da normalizuju odnose. Ocenio je da je nivo poverenja između Beograda i Prištine veoma nizak.
Lajčak je za italijanski list „Stampa“ rekao da se u dijalogu i dalje razgovara o redosledu koraka za primenu Ohridskog sporazuma i njegovog aneksa. Potrebno je usredsrediti se na njegovu primenu, jer boljeg dogovora nema, naveo je.
On je ocenio da je postignut napredak kada su Srbi na severu Kosova i Metohije počeli proceduru za ponavljanje izbora u četiri opštine na severu.
Mišljenja je i da ne postoji rizik od novog sukoba u regionu Balkana, iako postoje napetosti, ali bez potencijala za sukobe.
Lajčak je istakao da se atmosfera u Briselu promenila i da je EU otvorila vrata za proširenje, uključujući i region Zapadnog Balkana.
„Atmosfera u Briselu i državama članicama zaista se promenila. Članice su sada ozbiljno zainteresovane za proširenje. Vrata se otvaraju. Sada je reč o iskorišćavanju te prilike. To je geopolitičko pitanje za Evropu. Bez regiona Balkana nema potpune integracije“, naveo je Lajčak.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala