- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

EU obećava Kijevu prvu milijardu od ruske imovine: Podrška Ukrajini dokle god je potrebno

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastave Evropske unije ispred sedišta EU u Briselu
Zastave Evropske unije ispred sedišta EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2024
Pratite nas
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je da bi Unija mogla do 1. jula da izvrši transfer milijardu evra prihoda od ruske zamrznute imovine za vojnu pomoć Ukrajini ukoliko brzo završe izradu odgovarajućeg mehanizma.

„Rekla sam liderima EU da ćemo, ukoliko brzo obavimo posao, uspeti da već 1. jula prebacimo Ukrajini prvu milijardu“, izjavila je šefica EK nakon samita EU u Briselu.

Lideri EU na kraju samita nisu postigli dogovor o korišćenju zamrznutih ruskih sredstava za vojnu pomoć Ukrajini, a ministrima je naloženo da se dalje bave tim pitanjem, navodi se u saopštenju objavljenom na kraju samita.
Lideri EU takođe su obećali da će podržavati Ukrajinu „koliko god bude neophodno“, pozdravili su sve nedavne inicijative za isporuku oružja i municije Kijevu.
„U ovom kritičnom trenutku, Evropska unija i njene članice ubrzaće i intenzivirati isporuku sve neophodne vojne pomoći“, navodi se u dokumentu.
Pored toga, EU poziva da se intenzivira borba protiv zaobilaženja antiruskih sankcija, kao i da se pripreme nova ograničenja protiv Belorusije, Severne Koreje i Irana.
Fon der Lajen takođe je predložila da se povećaju carine na žito koje izvoze Rusija i Belorusija. Po njenim rečima, to bi trebalo da spreči „destabilizaciju evropskog tržišta“ i da liši Rusiju prihoda od trgovine sa EU.

Zapad dovodi situaciju do apsurda

Zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova osvrnula se na izjavu šefice EK Ursule fon der Lajen o mogućem povećanju carina na rusko i belorusko žito, rekavši da bi takve mere pogoršale situaciju sa snabdevanjem hranom u svetu.
„Ona tako brine za zemlje koje gladuju? Kako će takve mere doprineti prehrambenoj bezbednosti u svetu? Nikako, samo će pogoršati situaciju sa hranom u svetu koju je Zapad već doveo do apsurda“, ocenila je Zaharova.
Pogledajte još:
Ruska vojska u zoni SVO - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Borelj: EU neće umirati za Donbas
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala