- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

CERN nastavlja saradnju sa ruskim naučnicima – ali ne sa institutima u Rusiji

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Uđi u bazu fotografijaCERN
CERN - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2024
Pratite nas
Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) nastaviće saradnju sa ruskim naučnicima koji ne rade u institutima u Rusiji, rekao je za Sputnjik portparol CERN-a Arno Marsolje.
Kako je istakao, ugovor o saradnji sa ruskim institutima neće biti produžen.

„Kontakti sa ruskim naučnicima, povezanim sa CERN-om u okviru drugih sporazuma, biće nastavljeni“, precizirao je Marsolje.

Međutim, on nije odgovorio na pitanje o tome koliko ruskih naučnika će moći da nastavi da sarađuje sa CERN-om i da li bi ugovor sa ruskim institutima u budućnosti mogao da bude obnovljen i pod kakvim uslovima. Ostaje nejasno i da li će nakon 30. novembra naučnici sa ruskih instituta moći da pristupe rezultatima svojih eksperimenata, sprovedenih pre isteka sporazuma.
Ranije je saopšteno da CERN od 30. novembra prekida saradnju sa oko 500 saradnika koji su povezani sa Rusijom.
Zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova prethodno je saopštila da je odluka CERN-a da obustavi saradnju sa Rusijom politizovana i apsolutno neprihvatljiva, te da vojno-politička situacija u svetu ne bi trebalo da onemogućava napredak u oblasti naučnih istraživanja.
Direktor Kurčatovskog instituta Mihail Kovaljčuk rekao je ranije da je prekid saradnje CERN-a sa ruskim naučnicima zapravo pozitivna stvar, jer se naučni kadar vraća u Rusiju. Sa druge strane, zamenik direktora za naučni rad Naučno-istraživačkog instituta za nuklearnu fiziku „Skobeljcin“ Moskovskog državnog univerziteta Mihail Merkin rekao je da će ruski naučnici u CERN-u do kraja novembra potpunosti „predati posao“ stranim kolegama, ali da njihov odlazak neće biti potpuno bezbolan, budući da su u naučnom radu korišćene komponente koje su napravljene u Rusiji.
CERN je 8. marta 2022. godine osudio akcije Rusije u Ukrajini i prekinuo saradnju sa ruskim institutima i Rusiju lišio statusa posmatrača na neodređeni rok. Savet CERN-a je 17. juna odlučio da ne produži sporazume o saradnji sa Rusijom i Belorusijom nakon isteka roka njihovog delovanja 2024. godine.
Pogledajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala