Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zašto je baš sad važan susret Dačića i Lavrova

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaIvica Dačić i Sergej Lavrov
Ivica Dačić i Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2024
Pratite nas
Svaki susret srpskih zvaničnika sa zvaničnicima Rusije izuzetno je značajan. Ali, susret srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom transparentna je potvrda izuzetnih odnosa Srbije i Rusije, koje imaju mnogo zajedničkih interesa.
Prema rečima nekadašnjeg šefa jugosolovenske diplomatske misije pri Ujedinjenim nacijama Branka Brankovića, za susret dvojice šefova postoje brojni razlozi, koji nadilaze povod – prijateljsku fudbalsku utakmicu reprezentacija Rusije i Srbije.
„Ne treba zaboraviti da Rusija u ovom trenutku zatražila raspravu u Savetu bezbednosti UN o osudi bombardovanja NATO na Jugoslaviju. Prema tome, to je već jedan ozbiljan element zbog čega je susret dva ministra vrlo važan, jer će verovatno, a ubeđen sam da je tako, Lavrov do tančina upoznati našeg ministra spoljnih poslova sa suštinom zahteva Rusije i svega onoga što uz to ide, o celom konceptu koji ide uz ovaj predlog“, naglašava Branković.
Našu delegaciju u UN predvodiće upravo Ivica Dačić i tim pre bi trebalo da bude upoznat sa detaljima tog predloga, dodaje naš sagovornik.

Veoma visok stepen razumevanja između Srbije i Rusije

Prema Brankovićevim rečima, susretima na visokom nivou kao što je ovaj potvrđuju se osnovni pravci zajedničke politike po mnogim pitanjima. Istovremeno se potvrđuje i stepen međusobnog razumevanja.
„Ne bih nazvao to prijateljstvom, jer u politici i diplomatiji nema prijateljstva. Ali, činjenica je da je stepen razumevanja između Srbije i Rusije po mnogim pitanjima vrlo visok. A kada je on visok između Srbije koja ima šest ili sedam miliona stanovnika i Rusije, koja ima sto četrdeset i pet miliona stanovnika, naravno da je to respektabilno“, ocenjuje Branković.
Susret dvojice šefova diplomatija prilika je da se, kako Branković kaže, razmene mišljenja i o svetskim zbivanjima, od ukrajinske krize, preko situacije na Bliskom istoku, do situacije oko Tajvana, gde SAD prete da ugroze kineske interese.
„Svi susreti, a to je klasika diplomatije, uvek su korisni jer to je prilika da se razmene mišljenja, ne samo o bilateralnim odnosima, već i o zbivanjima u svetu. Pogotovo sa velikom državom kao što je Rusija“, zaključuje Branković.

Od vitalnog značaja da Srbija ima prijatelje kao što su Rusija i Kina

Prema Dačićevim rečima, sastanak sa Sergejom Lavrovim protekao je u diskusiji o mnogim pitanjima, kao što je nivo ekonomske saradnje, pitanja energetike i spoljnotrgovinske razmene, dok su ruski predlog za održavanje sednice SB UN o agresiji NATO na SRJ, kao i kosovskometohijsko pitanje bili u središtu pažnje dvojice ministara.
„Od vitalnog značaja je da znamo da u Savetu bezbednosti imamo jedan siguran glas koji će uvek biti protiv nezavisnosti Kosova i Metohije i za pitanje teritorijalnog integriteta Srbije“, rekao je Dačić novinarima posle sastanka sa ruskim kolegom.
On je dodao da je od vitalnog značaja i očuvanje prijateljskih odnosa sa Rusijom i Kinom.
Sergej Lavrov je na početku sastanka sa Dačićem naglasio da je situacija na Balkanskom poluostrvu složena i komplikovana, a Rusija je zainteresovana da ne dopusti izbijanje nove balkanske krize.
„Veoma cenimo odnose koji se između Srbije i Rusije, odnosi koji su usmeravani na nivou predsednika dve države. Zadovoljni smo kako se realizuju dogovori u materijalnoj sferi, trgovini i investicijama, kao i humanitarnim razmenama i, naravno u sportu“, rekao je Lavrov.
Teslina lampa – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2024
OTKRIVAMO Dačić uručio specijalan poklon Lavrovu
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala