- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Vučić: Potrebne su nam promene - što pre videti studije za upotrebu nuklearne energije

© Tanjug / STRAleksandar Vučić na samitu u Briselu
Aleksandar Vučić na samitu u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2024
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu da je veoma važno što je Srbija učestvovala na prvom samitu o nuklearnoj energiji, jer je neophodno razumeti šta se dešava u svetu, pošto dolazi veštačka inteligencija i ima mnogo problema u snabdevanju strujom.
Zbog toga su nam potrebne promene, poručio je Vučić.
On je novinarima rekao da industrija velikom brzinom raste, da građani hoće veliki standard - određene temperature leti i zimi, a da ne postoji mreža da se ti zahtevi pokriju.
"Čak i ugalj nemamo, imamo problema sa tim, ne smemo da se igramo jer kada iz uglja budemo proizvodili struju moraćemo da plaćamo takse Evropi i drugima. Zato je važno da promenimo zakonodavni okvir, za moratorijum na nuklearnu energiju i da razgovaramo sa svima, od Belgijanaca, Francuza, sa Englezima smo krenuli u te razgovore sa Rols Rojsom, Amerikancima, sa Rusima smo krenuli u nešto, verovatno sam ja kriv što smo to ranije prekinuli upravo zbog tog zakona o moratorijumu", rekao je on.
Kako je dodao, moraćemo da menjamo zakon i da krenemo pre svega za male modularne reaktore, ali i da razmišljamo o tradicionalnim nuklearkama koje su najbolji izvor električne energije.
"Ta četiri mala modularna reaktora vam zamenjuju 1.200 megavata električne energije. Nuklearna energija vam je najsigurnija i najbolja energija i spada u zelenu energiju, mnogo, mnogo bi nam to pomoglo, ali su to ogromne investicije i ulaganja. Za samo četiri ovih reaktora moramo da platimo oko 7,5 milijardi evra najmanje", rekao je Vučić.
Kaže da je zato postavio pitanje finansiranja, kako da se izdrži dolazak veštačke inteligencije, koje bukvalno "srču struju".
Kao primer on je naveo Holandiju gde građani traže da se ukidaju električna vozila, jer imaju problem sa naponom električne energije.
"Najrazvijeniji u zemlji Evrope de fakto. Tako da ima bezbroj problema. Šta da radimo u Kragujevcu, gde imate data centar, super kompjuter, Stelantis za proizvodnju električnih automobila, ok je danas, a šta ćemo sutra kad se poveća potražnja, kako ćemo da obezbedimo da Kragujevac ima dovoljno struje, kako ćemo da uradimo da svi drugi imaju dovoljno struje", rekao je on.
Dodao je da moramo da gledamo u budućnost i da požurimo, jer će nam to biti neophodno za pet i šest godina.
"Da gradite tradicionalnu nuklearku ne možete ispod devet, 10, 11 godina, makar vam oni rekli da može za osam", zaključio je Vučić.

Što pre videti studije za upotrebu nuklearne energije

Vučićje rekao da treba što pre da vidimo studije za upotrebu nuklearne energije u našoj zemlji, jer ćemo jedino tako moći da obezbedimo dovoljno struje u budućnosti.
"Nije pitanje šta nam fali danas kada je reč o struji, već je pitanje šta će nam nedostajati sutra. Danas mi možemo da preživimo, ali ne možemo sutra", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.
On je rekao da pre neku godinu nismo imali gasovode, ali da sada imamo i da to nismo uradili ne bismo imali dovoljno struje.
"Ne zaboravite da bez gasnih elektrana u TE-TO Novi Sad i TE-TO Pančevo ne bismo imali struje ni prošle ni ove zime. Samo da to imate u vidu. A nismo imali gasovode kroz Srbiju. Imali ste ono što im je došlo do Pančeva kroz Vojvodinu, preko Beregova što je dolazilo. Moramo sad da požurimo sa gradnjom naftovoda. Moramo da vidimo šta ćemo sa gasnim skladištima", rekao je Vučić.
On je naveo da je jutros imao razgovor sa ministarkom energetike Dubravkom Đedović kako bi videli šta ćemo biti sa naftom.
"Kako ćemo da obezbedimo i kako ćemo mnogo veće skladište da imamo, kao i mnogo veće rezerve da napravimo. Moramo da vidimo šta ćemo i kako sa strujom. Neće biti struje u pola evropskih zemalja. Ukoliko se ne izgrade ovi mali nuklearni reaktori, ukoliko to ne napravimo. Mi, naravno, od 70-tih godina prošlog veka nismo ozbiljno napravili studiju niti bilo šta. Bilo je nekad pametnih ljudi, a onda su došli oni koji su se dodvoravali narodu sve vreme i pričali gluposti", rekao je Vučić.
Naglasio je da zato moramo sada da radimo brzo i uzmemo studije za upotrebu nuklearne energije, kako bismo u budućnosti imali struju.
"U suprotnom, nećemo moći ništa da imamo, nećemo moći da pratimo svet", naveo je Vučić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala