- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Vučić na samitu u Briselu: Bez nuklearne energije nećemo biti u stanju da preživimo

© Tanjug / VLADIMIR ŠPORČIĆAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2024
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbiju sve veća lenjost po pitanju iskopavanja uglja, neophodnost da se odričemo fosilnih goriva, nuklearne energije, zelene energije staviti u poziciju da će morati da menja zakonske norme i navike.
On je, uoči početka Međunarodnog samita za nuklearnu energiju u Briselu, rekao i da će Srbija morati i da dovodi ljude iz inostranstva jer nema dovoljno stručnjaka u toj oblasti.
"Danas je važno da mi razumemo u kolikom smo zaostatku i kako smo pogrešne odluke donosili u prethodnih 35 i 40 godina i značaj koji se pridaje ovom samitu nama ukazuje na to koliko će nam struja nedostajati u budućnosti. Da to pojednostavimo - bez nuklearne energije mi nećemo biti u stanju da preživimo i dolazak veštačke inteligencije, ni električnih automobila", rekao je Vučić i ukazao i na sve veći značaj zelene energije.
Naglasio je i da ćemo morati da obezbedimo značajne finansijske sredstva u budućnosti, da bismo sve to mogli da napravimo.
Na prvom samitu o nuklearnoj energiji u Briselu, koji organizuju Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Kraljevina Belgija, učestvovaće i predsednik Vučić.
Okupiće se delegacije iz 30 zemalja, predstavnici industrije, šefovi istraživačkih centara, stručnjaci, kao i predstavnici civilnog društva, prenosi Tanjug.
Svetski lideri će se okupiti u Briselu kako bi istakli ulogu nuklearne energije u smanjenju upotrebe fosilnih goriva, jačanju energetske sigurnosti i podsticanju ekonomskog razvoja.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala