- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruski tenk u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Napad na fabriku u Nikolajevu, tu se proizvode delovi za rakete i remontuje ukrajinska tehnika

Pratite nas
U Kijevu je odjeknula serija eksplozija. Vašington post tvrdi da je sukob u Ukrajini doveo do raskola odnosa između Češke i Slovačke, pošto je jedna zemlja prijateljski nastrojena prema Kijevu, a druga prema Moskvi.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:17 21.03.2024
Lideri EU na kraju samita nisu postigli dogovor o korišćenju zamrznutih ruskih sredstava za vojnu pomoć Ukrajini. Kako se navodi u saopštenju na kraju samita, ministrima je naloženo da se dalje bave tim pitanjem.
Predsednik EK Ursula fon der Lajen je izjavila da bi Unija mogla do 1. jula da izvrši transfer milijardu evra od ruskih aktiva za kupovinu oružja ukoliko brzo završe izradu odgovarajućeg mehanizma.
19:02 21.03.2024
Oružane snage Rusije izvele su dvostruki napad uz naknadnu detonaciju na fabriku „Zorja-Mašprojekt“ u Nikolajevu, gde se proizvode delovi za rakete i remontuje tehnika Oružanih snaga Ukrajine, rekao je za Sputnjik koordinator nikolajevskih ilegalaca Sergej Lebedjev.
Prema njegovim rečima, trenutno je nekoliko stambenih četvrti grada blokirano, propuštaju se vozila hitne pomoći i vojni kamioni. Medicinskim radnicima je teško da objave okviran broj poginulih i ranjenih, saopštili su da ih je „veoma mnogo“.
18:45 21.03.2024
Zapadna pomoć Ukrajini može da izađe iz okvira pomoći samo u oružju, prenela je agencija AFP izjavu načelnika Generalštaba francuske vojske Tjerija Burkharda tokom susreta sa kolegom iz Švedske Mikaelom Bajdenom.
„Zapadna pomoć Ukrajini može da izađe iz okvira isporuka naoružanja“, navodi se u članku.
Uz napomenu da Kijev nije tražio slanje zapadnih vojnika u Ukrajinu, Burkhard je izneo stav da NATO treba da bude spreman za svaki scenaro razvoja događaja.
On je to objasnio time što francuske vlasti navodno ne veruju u mogućnost da Zapad pređe sa slanja naoružanja Kijevu na direktno učešće u konfliktu.
Prema njegovim rečima, zapadne zemlje treba da pokažu Rusiji da „ona ne može da se vodi tom logikom i da ide do kraja“.
Takođe je dodao da je francuski predsednik Emanuel Makron svojim nedavnim izjavama pokušao da pokaže „da zna šta je na kocki u Ukrajini“.
17:52 21.03.2024
Vladimir Zelenski i njegovi „menadžeri“ ne mogu da ostvare preokret u sukobu, ni mobilizacija im u tome neće pomoći, rekao je ukrajinski general u ostavci Sergej Krivonos za ukrajinsku TV.
„Građanima Ukrajine treba da bude sasvim jasno, kada se priča o novom talasu mobilizacije, to može da poboljša situaciju ali ne i da je suštinski promeni u našu korist. Preokreta neće biti“, rekao je on.
Prema njegovim rečima, ključni faktor kada je reč o sposobnosti da se vode borbena dejstva jeste da se vojska snabde neophodnim resursima a Zelenski i njegov tim u tome ne uspevaju.
16:01 21.03.2024
Kaver za interaktivnu kartu SVO - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2024
MULTIMEDIJA
Interaktivna mapa na Sputnjiku: Jednim klikom do svih detalja sa linija fronta
15:58 21.03.2024
Sjedinjene Države su predložile saveznicima da oforme mehanizam za korišćenje zamrznutih ruskih aktiva kroz emisiju državnih obveznica u iznosu od 50 milijardi dolara, prenosi Blumberg.
15:50 21.03.2024
Glavnokomandujući ukrajinske vojske Aleksandar Sirski saopštio je da je sa šefom Vojnog komiteta NATO, admiralom Robom Bauerom, razgovarao o onome što je potrebno ukrajinskoj vojsci, uključujući PVO i municiju.
Bauer predvodi prvu vojnu delegaciju u Kijevu od početka specijalne operacije ruske vojske.
Sa njim se sastao i ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.
15:45 21.03.2024
Ruska vojska kontroliše kote u zaporoškom selu Rabotino i centar sela, rekao je gubernator Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.
Prema njegovim rečima, ruski vojnici svaki dan zarobljavaju ukrajinske vojnike u selu, a ima i onih koji se predaju dobrovoljno.
15:36 21.03.2024
Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je nacrt dokumenta koji se tiče uvođenja sankcija strancima koji učestvuju u održavanju Krimskog mosta.
13:43 21.03.2024
Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da prihodi od ruske imovine zamrznute u Evropi ne pripadaju nikome, pa mogu da se koriste za vojnu pomoć Ukrajini.
„Govorimo o prihodima koji se mogu koristiti jer ne pripadaju nikome i stoga ih može koristiti Evropska unija“, rekao je on uoči samita Evropske unije u Briselu.
Prema rečima Šolca, ova sredstva bi trebalo da se koriste prvenstveno za kupovinu naoružanja i municije za Ukrajinu.
13:29 21.03.2024
Sistemi protivvazdušne odbrane oborili su iznad Krima tri ukrajinska drona, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
13:15 21.03.2024
Slovačka se neće pridružiti inicijativi Češke da kupi municiju za Ukrajinu jer ne veruje u vojno rešenje sukoba, izjavio je u četvrtak slovački ministar spoljnih poslova Juraj Blanar.
"Slovačka vlada ima jasan stav: nećemo učestvovati u vojnim isporukama Ukrajini, jer ovaj sukob nema vojno rešenje, tako da se ne pridružujemo ovoj češkoj inicijativi. Pružaćemo humanitarnu pomoć", rekao je Blanar novinarima posle razgovora šefova diplomatija Višegradske grupe u Pragu, prenela je slovačka televizija.
12:21 21.03.2024
Ruska vojska je probila odbranu Oružanih snaga Ukrajine zapadno od Donjecka – zauzeta su sela Orlovka i Tonjenko.
Najnovije vesti sa ovog dela linije fronta:
▪Za mesec dana, Oružane snage Rusije oslobodile su šest naselja, uključujući grad-tvrđavu Avdejevku, kao i Severno, Stepovo, Lastočkino, Tonjenko, Orlovku i delimično Berdiči. Oružane snage Ukrajine nameravale su da se u njima utvrde nakon bekstva iz Avdejevke. Ukrajinci su više puta pokušavali da izvrše kontranapad koristeći zapadne tenkove Abrams i Leopard 2A6, ali su se povukli uz gubitke.
▪Važnu ulogu u uspešnoj ofanzivi odigrali su vazdušni udari Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije bombama od pola tone i tonu i po.
▪Neprijatelj se povlači ne samo zapadno od Avdejevke. U toku je napredovanje Oružanih snaga Rusije u oblasti Časov Jar, Kupjanska i sela Rabotino u Zaporoškoj oblasti. Kada ruske trupe uspešno završe prodor na kurahovskom pravcu Oružane snage Ukrajine moći će da zauzmu odbranu samo 15 km zapadno – duž linije Očeretino-Karlovka-Kurahovo.
Ostaje pitanje: da li je neprijatelj uspeo da pripremi dovoljno utvrđenja za tako kratko vreme?
12:01 21.03.2024
11:51 21.03.2024
Slanje vojnika iz drugih država u Ukrajinu imaće negativne posledice, čak i nepopravljive, rekao je sekretar za štampu ruskog predsednika Dmitrij Peskov, napominjući da za sada nema tačnih informacija o navodnim planovima Francuske da pošalje vojnike u ukrajinske regione koji se graniče sa Belorusijom.
"Ovde nam trebaju tačne informacije. Za sada, koliko sam razumeo, nema ništa precizno po ovom pitanju. U svakom slučaju, već smo više puta rekli da će slanje nekih stranih vojnih kontingenata u Ukrajinu imati veoma negativne, čak i nepopravljive posledice“, rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje kako Kremlj gleda na ove informacije i vidi li pretnju Belorusiji.
Ranije je poslanik Vrhovne rade Aleksej Gončarenko rekao da francuske vlasti navodno razmatraju mogućnost slanja evropske vojne misije u regione Ukrajine koji se graniče sa Belorusijom kako bi ukrajinske jedinice mogle da se prebace na istok.
11:40 21.03.2024
Najnovije informacije iz izveštaja Ministarstva odbrane Rusije:
Ruska vojska je uništila punktove stranih plaćenika u Sumskoj oblasti.
Vazdušno-kosmičke snage Rusije su visokopreciznim oružjem, među kojima su bili i „kindžali“, granatirale komandne centre ukrajinske vojske. Svi objekti su uništeni.
Ukrajinska vojska je za 24 sata izgubila tri tenka, uništene su dva višecevna raketna sistema RM-70 „vampir“ na kupjanskom pravcu.
PVO sredstva Rusije su za 24 sata oborila 163 ukrajinska drona, 20 sistema američke proizvodnje „hajmars“ i „vampir“. Ruska vojska je uništila skladište sa dronovima, kao i remontni deo.
Ukrajinska vojska je za 24 sata izgubila oko 120 vojnika, tenk i američki radar na južnodonjeckom pravcu. Ukrajinska vojska je izgubila oko 250 vojnika na donjeckom pravcu.
Na avdejevskom pravcu je oslobođeno je selo Tonjenko, ukrajinska vojska izgubila više od 320 vojnika.
09:17 21.03.2024
Načelnik Grajvoronskog gradskog okruga Belgorodske oblasti Genadij Bondarjov pozvao je na svom Telegram kanalu stanovnike da privremeno napuste grad zbog granatiranja ukrajinskih oružanih snaga.
"Apelujem na one koji su ostali u okrugu. Situacija je i dalje napeta. Molim vas da donesete ispravnu odluku i privremeno napustite teritoriju gradskog okruga", navodi se u tekstu
08:57 21.03.2024
Pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan tajno je posetio Kijev kako bi uverio Kijev u podršku Vašingtona iako Kongdes već dugo vreme ne odobrava izdvajanje nove vojne pomoći, piše Vašington post.
„Uvereni smo da ćemo to postići, da ćemo pružiti ovu pomoć Ukrajini“, citira list Salivena.
Kongres SAD još nije usaglasio novi zahtev za izdvajanje pomoći Ukrajini, dok je administracija saopštila da je iscrpila mogućnosti za isporuke vojnih sredstava još u decembru prošle godine.
08:44 21.03.2024
Pet osoba je povređeno u ukrajinskom granatiranju Belgoroda, rekao je gubernator regiona Vjačeslav Gladkov.
U gradu ima oštećenja na dalekovodima, bez struje je ostalo oko pet hiljada stanovnika.
08:42 21.03.2024
Ukrajina nije dobila direktne zahteve od svojih saveznika da pregovara sa Rusijom, dok Kijev smatra da je nemoguće okončati sukob vojnim putem, izjavio je ukrajinski premijer Denis Šmigalj u intervjuu za list El Pais.
Prema rečima političara, Kijev „promoviše formulu mira Vladimira Zelenskog.
„Održaćemo mirovni forum u Švajcarskoj, na kojem očekujemo učešće stotinak zemalja i stvaranje globalne koalicije kako bi se izvršio pritisak na Rusiju da prekine rat i time okonča rata diplomatijom. Nemoguće je okončati [konflikt] vojnim sredstvima jer je Rusija nuklearna zemlja“, rekao je Šmigalj.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala